michaeldell.jpg

Nakon glasina koje su kružile već mesec dana da osnivač kompanije Dell želi od akcionara otkupiti većinski paket, danas je kompanija Dell zvanično objavila da je postignut dogovor i da je njen osnivač Michael Dell postao vlasnik kompanije u poslu vrednom 24,4 milijardi dolara.

Michael Dell je osnovao kompaniju daleke 1984 godine. Kompanija je svoj najveći trag ostavila 90-tih godina kada ju je njen model proizvodnje računara, naručivanje i isporuka direktno kupcima istakla ispred rivala poput Hevlett-Packard i IBM-a, koji su imali složene lanac snabdevanja i isporuke. 2001 godine kompanija Dell postala je najveći prodavac računara na svetu.

Microsoft je takođe danas objavio da je sa 2 milijarde dolara podržao Michael Dell-a i investitorsku kompaniju Silver Lake Partners, i tako potvrdio ranije glasine o ulasku u kompaniju Dell. U svom saopštenju kompanija Microsoft navodi da je "posvećena dugoročnom uspehu celog PC ekosistema" i da ulaže na različite načine kako bi se taj ekosistem održao.

Akcionari kompanije Dell dobiće 13,65 dolara po akciji, čime je celi posao vredan oko 24,4 milijarde dolara. Treba reći da je ova cena sa premijom od 25 odsto u odnosu na cenu akcija kompanije od 10,88 dolara od 11. januara, kada se poslednji put trgovalo akcijama kompanije pre nego što su se pojavile glasine da Michael Dell želi većinski paket koji bi mu obezbedio nesmetano upravljanje kompanijom.

Verujem da će ova transakcija otvoriti jedno novo i uzbudljivo poglavlje za Dell, naše klijente i članove tima. Dell nastavlja sa izvršenjem dugoročne strategije i fokusa na isporuku najboljih rešenja za klijente, to je nešto gde je kompanija već napravila solidan napredak tokom protekle četiri godine, ali biće potrebno još vremena, ulaganje i strpljenja, i ja verujem da će ovi naši napori biti bolje podržani partnerstvom sa Silver Lake Partners u našoj zajedničkoj viziji budućnosti,

navodi se u današnjem saopštenju osnivača i izvršnog direktora Michael Dell-a.

Kompanija Dell sinoć je glasanjem odobrila ovaj sporazum sa kojim osnivač kompanije od akcionara otkupljuje akcije po ceni od 13,65 dolara ili ukupno 24,4 milijarde dolara.