michaeldell

Malo više od dva tjedna nakon što su se pojavile prve glasine da osnivač kompanije Dell, Michael Dell, želi da od dioničara otkupi večinski paket sa kojim bi nesmetano upravljao kompanijom. Razgovori se vode već neko vrijeme a nekoliko izvora navodi da bi se on mogao finalizirati tijekom vikenda i zvanično objaviti u ponedjeljak.

Michael Dell navodno bi mogao koristiti između 500 milijuna i milijardu dolara vlastitog novca u kombinaciji sa 16 posto vlastitog udjela u kompaniji kako bi dobio većinsku kontrolu nad kompanijom. Time bi njegovo vlastito ulaganje iznosilo ukupno između 8 i 9 milijardi dolara. Ostatak novca potrebnog za otkup dionica bi bio u vidu kredita od 15 milijardi dolara sa kojim bi se isplatili Barclaysa, Merrill Lynch, Credit Suisse, Bank of America i RBC Capital.

Izvješća navode da se u pregovorima koji su u tijeku vrijednost dionica kompanije Dell kreće između 13 i 14 dolara po dionici.

Prema ranijim izvješćima, osnivač kompanije Dell vodio je razgovore oko financijske podrške sa investitorima okupljenim u Silver Lake Partnes, a kompanija Microsoft je također ponudila učešće od 3 milijarde dolara. Prema trenutnim informacijama, Microsoft uslov da ima pravo glasa u budućem poslovanju kompanije Dell dovelo je do blokade pregovora. Inače, Silver Lake Partners i Microsoft imali bi manjinske udjele u kompaniji Dell.