Dell_Logo.jpg

Cena akcija kompanije Dell skočila je više od 15% samo nekoliko sati nakon što su se pojavili informacije da dve grupacije investitora pregovaraju sa kompanijom oko preuzimanja.

Prema izvorima dobro upoznatim sa dešavanjima u Dell-u, azgovori kompanije i ove dve grupacije investitora navodno se još uvek nalaze u preliminarnoj fazi, dogovoreno je malo toga, a za nastavak pregovora čekaju se finansijske garancije. Takođe, kompanija Dell navodno je već kontaktirala nekoliko velikih banaka vezano za pomoć oko finansija.

Kompanija Dell dugo je bila jedan od tri najveća svetska proizvođača računara, ali poput još nekoliko drugih kompanija u ovoj industriji i Dell se u poslednje vreme bori sa promenama tržišne dinamike i smanjenjem marži. Prema poslednjim podacima kompanije Gartner, prodaja kompanije Dell manja je za oko 21 odsto u četvrtom kvartalu 2012 godine, s naglaskom da sve više gubi korak za kompanijama HP i Lenovo.

Gartner, kompanija za istraživanje tržišta navodi da je globalna prodaja računara u četvrtom kvartalu 2012 godine iznosila 90,3 miliona jedinica, što je pad od 4,9% u odnosu na isti period 2011 godine. Kao razlog za ovaj pad navodi se promena potrošačkih navika i krhka svetska ekonomija. Prodaja laptop i netbook računara opala je za 11% u istom periodu, dok je prodaja desktop računara opala je za 6%. HP i Lenovo su lideri na tržištu dok je Dell treći najveći prodavac s tim da je njegova prodaja manja za 21% u odnosu na prošlu godinu.

U proteklih godinu dana vrednost akcija kompanije Dell manja je za trećinu. Dell je prestao da proizvodi netbook računare, umesto toga okrenuo se proizvodnji tablet-a. Treba reći da od ove godine tržište netbook računara zvanično više ne postoji. Iako kompanija i dalje ostvaruje profit, divizija potrošača nastavlja svoj dramatični pad tako da je kompanija pomerila fokus na pružanje poslovnih proizvoda kao što su umrežavanje i skladištenje, kako bi se izbegli gubici.

dell