firefox-os

Mozilla je spremana da izađe na tržište sa svojim mobilnim operativnim sistemom Firefox OS.  Kompanija je prikazala Firefox OS na “2013 Mobile World Congress” u Barseloni i najavila da će novi “open web” OS učiniti pametne telefone sada mnogo pristupačnijim za tržišta u razvoju.

Mozilla je saopštila i da je 18 mobilnih operatera iz celog sveta obećalo podršku za njen mobilni operativni sistem Firefox OS.

Pametni telefoni bazirani na Firefox OS biće u potpunosti izgrađeni za otvorene Web standarde što znači da se svaka funkcionalnost može razvijati kao HTML5 aplikacija. Ovakva fleksibilnost platforme omogućava mobilnim operaterima da lako konfigurišu uređaje kako bi najbolje odgovarali potrebama njihovih korisnika.

Treba reći da kompanije Apple, Google i Microsoft ne treba mnogo da se brinu zbog dolaska Mozilla Firefox OS jer u nekoj doglednoj budućnosti zato što će Mozilla da svojim mobilnim operativnim sistemom prvenstveno ciljati tržišta u nastajanju. Saopšteno je da će prvi talas pametnih telefona koje pokreće Firefox OS biti dostupni kupcima u Brazilu, Kolumbiji, Madjarskoj, Meksiku, Crnoj Gori, Poljskoj, Srbiji, Španiji i Venecueli.

Mozilla je najavila saradnju sa America Movil​​, China Unicom, Deutsche Telekom, Etisalat, Hutchison Three Group, KDDI, KT, MegaFon, Qtel, SingTel, Smart, Sprint, Telecom Italia Group, Telefónica, Telenor, TMN i VimpelCom.

Prvi Firefox OS telefoni doći će iz kompanija Alcatel, Huawei, LG i ZTE. Iako specifikacije nisu pomenute, rečeno je samo da će svi telefoni imati Qualcomm Snapdragon procesor.