Raspberry Pi-Model-A

Raspberry Pi Foundation jučer je objavila da je jeftiniji model njenog mikroračunala sada moguće kupiti u Europi te da će vrlo brzo biti dostupan širom svijeta.
Raspberry Pi je računalo veličine kreditne kartice koje može biti priključeno na TV i tipkovnicu. Sa njim možete uraditi mnoge stvari koji inače radite sa svojim računalom, uključujući obradu teksta i igranje.

Raspberry Pi Model A je jeftiniji model mikroračunala koji košta 25 dolara i dolazi opremljen sa istim procesorom od 700 MHz kao i nešto skuplji model B. Model A ima i samo jedan USB port, 256 MB RAM-a te nema Ethernet port.

Raspberry Pi navodi da ova jeftinija i siromašnija verzija znači jeftiniju cijenu od samo 25 dolara ali treba reći da Model A troši samo trećinu energije u poređenju sa Model B. To znači da je ovaj model dosta privlačniji za projekte koji koriste baterije ili solarnu energiju. Raspberry Pi navodi da se radi na softveru sa kojim bi se potrošnja energije još više smanjila.

Raspberry Pi Model A dostupan je Europskim kupcima po cijeni od 25 dolara preko RS Components and Premier Farnell/element14. Svi oni koji žive izvan Europe također mogu sada naručiti Model A, ali Raspberry Pi naglašava da će biti većih kašnjenja u obradi ovih naloga.