wine-logo

Wine emulator koji se koristi za pokretanje Windows programa na Unix sistemima kao što su Linux i OS X, portovan je na Android. Wine emulator i dalje je relevantan iako je debitovao još pre 20 godina.

Iako već postoji način za pokretanje Android aplikacija na Windows i iOS računarima vođa Wine projekta Alexandre Julliard juče je saopštio da će Wine uskoro doneti Windows aplikacije na Android uređaje. Imati Wine na Androidu bi značilo da možete pokretati sve Windows aplikacije (osim najnovijih za Windows 8) na Android pametnim telefonima ili tabletima. To bi moglo učiniti Android još večim konkurentom iOS, uz privlačenje mnogo veće pažnje kompanije Microsoft na Google-ov mobilni operativni sistem.

Wine je inače skraćenica za "Vino nije emulator," iako Wine napominje da je tačnije reći "Vino nije samo emulator", zato što radi stvari koje su više od proste emulacije.

CodeWavers, kompanija za koju Alexandre Julliard radi i koja prodaje prodaje Crossover, vlasničku verzija Wine, posebno je zainteresovana za razvoj Intel Atom čipova za x86 tablete. Zvuči kao da bi kompaniji bilo mnogo lakše da portuje Winw na Android uređajw koji koriste y86 čipove. Alexandre Julliard takođe je saopštio da se radi na Wine za ARM procesore verziji, pošto nih koristi većina Android uređaja.

Z sada se još uvek ne zna kada će Wins port za Android biti spreman za premijeru. Međutim, ono što se zna jeste da ovo nije projekat kojem je cilj da dovede Windows aplikacije na Android uređaje. Ako želite igrati neke Windows igre iz  90-tih godina, proverite Winulator na Google Play Store.