kina mobilni operativni sistem

Zvaničnici Narodne Republike Kine izrazili su zabrinutost upotrebom Android-a u Kini i Google-ovog napetog odnosa sa Kineskim Internet kompanijama.

U izveštaju o mobilnom Internetu, Kineska Akademija za Istraživanja u Telekomunikacijama, koja je ogranak Ministarstva za Industriju i Informacione Tehnologije, navodi da iako je mobilni Internet još uvek relativno mlada tehnologija, tempo razvoja mobilnog Interneta je fenomenalan.

Izveštaj ističe “ozbiljnu zavisnost” Kine od Android-a, navodeći da se operativni sistem kiti svojim open-source poreklom, njegova mapa puta je kontrolisana od strane kompanije Google. Imajući na umu istoriju Google-ovog uplitanja u politička pitanja u Kini, kompanija nikako nema simpatije političkog vrha Kine.

Kao rešenje za ovakvu situaciju sugestira se da bi bilo dobro razviti vlastiti mobilni operativni sistem za tržište Kine. Naravno, to podrazumeva i određene poteškoće i probleme.

Razvoj vlastitog operativnog sisteme nosi određene poteškoće. Kompanije Google i Apple imaju očiglednu prednost, oni su formirali ogroman ekosistem nakon ulaska na tržište hardvera i aplikacija. Država će se suočiti sa ogromnim preprekama. Intelektualna svojina je kontrolisana od strane drugih. Trenutno, ključne tehnologije i patenti koje se tiču pametnih telefna i dalje kontrolišu stranci, Evropske i Američke kompanije. Kina nije formirala efikasan sistem patenta,

navodi se u izveštaju.

Ipak, znamo da Kina može da proizvede hardver za pametne telefone. Uz sve trentno dostupne open source projekte mobilnih  OS, nije nezamislivo da Kina počne da radi na sopstvenom mobilnom operativnom sistemu ili sistemima, zajedno sa svojom trgovinom aplikacijama i sistemima za pretraživanje i isporuku sadržaja.

Zapad nastoji da napravi značajniji prodor na ono što vidi kao ogromno tržište koje je spremno da plati za mobilne uređaje, ali treba imati na umu političkih pitanja i duboko nepoverenje između ovih različitih kulturnih i tehnoloških paradigmi.