lenovo-kupuje-rim.jpg

Vrijednost dionica kompanije BlackBerry porastao je za više od 15 posto nakon objavljivanja intervjua sa izvršnim direktorom kompanije Lenovo, Yang Yuanqing, datom Francuskom financijskom časopisu Les Echos.
Izvršni direktor kompanije Lenovo u intervjuu je rekao da bi sticanje Kanadskog proizvođača telefona imalo smisla ali da bi najprije trebalo analizirati tržište i razumjeti važnost kompanije.

Ovo je do sada dobra godina za vlasnike BlackBerry dionica. Vrijednost dionica kompanije porasla je čak za 26 posto od Nove Godine. Financijski kvartalni izvještaj najavljen je za 28. ožujak kada bi izvršni direktor kompanije BlackBerry Thorsten Heins mogao izvjestiti ulagače o svim zbivanjima.

Važno je napomenuti da je govoreći u sječnju na Svijetskom ekonomskom forumu u Davosu, prvi čovjek financija kompanije Lenovo, Wong Wai Ming, priopćio da Lenovo istražuje mogućnost kupovine nekoliko kompanija, uključujući posrnulog Kanadskog proizvođača telefona, tvorca nekada vrlo popularnog BlackBerry-a.

Iako je samo nekoliko dana kasnije, kompanija Lenovo izdala zvanično priopćenje da su komentari prvog čovjeka financija izvađeni iz konteksta te da je on govorio općenito o strategiji ipak, kada prvi čovijek financija i sada izvršni direktor jedne kompanije govore o mogućnosti da preuzmu neko poslovanje, i to u roku od samo dva mjeseca, teško da se mogu tretirati kao komentari izvađeni iz konteksta. Svakako da je logičan zaključak da se iza zatvorenih vrata sigurno razgovara o mogučnosti da Lenovo preuzme BlackBerry te da neko zvanično obavještenje uskoro treba očekivati i od zvaničnika Kanadskog proizvođača mobilnih telefona.