Europska Unija kaznila Microsoft sa 561 milijun evra

Kompanija Microsoft kažnjena je s 561 milijun eura (731 milijun dolara) od strane Europske Unije zbog toga što potrošačima nije ponudio izbor preglednika na korištenje već je njegov Internet Explorer bio zadani preglednik.

Europske Komisija novčano je kaznila Microsoft zato što 14 mjeseci nakon nadogradnje na Windows 7 potrošačima nije ponudio izbor preglednika na korištenje.Europska Unija navodi da kompanija Microsoft nije ispunila ono na što se obvezala 2009 godine, da će europskim potrošačima dati izbor da koriste preglednik koji žele.

Važno je reći da je kompanija Microsoft, kako je i obećala, za Europsko tržište kreirala "zaslon za izbor preglednika", kako bi potrošači mogli birati između Internet Explorer-a, Google Chrome-a, Mozilla Firefox-a, Safari-a ili Opera. Međutim, problem je taj da se sa Microsoft-ove strane pojavila "tehnička pogreška", koja je trajala 14 mjeseci, i koja je spriječila da taj zaslon bude dio Windows 7 Service Pack 1 pa su korisnici i dalje po default-u imali Internet Explorer.

Prema ranijim izvješćima kompaniji Microsoft je prijetila kazna čak u visini do 7,9 milijardi dolara zbog te "tehničke greške", ali ipak je sve završilo sa mnogo manjom kaznom.

Sve u svemu, 561 milijun dolara kazne će svakako djelovati kao upozorenje drugim tech kompanijama koje bi mogle pokušati da izigraju pravila Europske Unije.