projectQ

Kompanija poznata kao QUO nedavno je pokrenula Kickstarter kampanju kako bi pokušala da prikupi sredstva za projekat jedinstvene  matične ploče dizajnirane za pokretanje bilo kojeg operacijskog sustava, uključujući Mac OS X, izravno sa ploče. To je moguće zahvaljujući prilagođenom firmware-u koji može boot-ati bilo koji OS u manje od 10 sekundi.

Z77MX-QUO-AOS, inače poznat kao projectQ, kreiran je od strane Gigabyte SAD kao ekskluzivni OEM projekt. Ploča je usklađena sa MicroATX oblikom, a uključuje niz stražnjih I/O konektora: FireWire 400 i 800, Thunderbolt, DVI, HDMI, USB 3.0, USB 2.0 i Intel LAN.

Trenutno ni jedna matična ploča nema sve ove komponente.

quo-projectq

Kompanija je priopćila da su usavršili matičnu ploču te su testirali BIOS / UEFI sa developerima u Kini, Engleskoj, Rumunjskoj i SAD. Tim planira da nakon lansiranja matične ploče nastavi podržavati BIOS / UEFI te da matičnu ploču isporučuje sa tri godine jamstva.

Sama ploča je izgrađena korištenjem Intel-ovog čipseta Z77 za Ivy Bridge procesor. QUO će vam također ponuditi Limited Edition modele kompletiranih, potpuno funkcionalnih računara sa jedinstvenom matičnom pločom i prilagođenim kućištem. Početna cijena biti će od 1.199 dolara pa do 2.500 dolara.

Zalog od 219 dolara jamčit će vam da ćete biti jedan od prvih koji će posjedovati projectQ matičnu ploču. Trenutno  je 97 osoba poduprlo projekt sa skoro 30 tisuća dolara. Da bi se matična ploča našla u proizvodnji potrebno je da projekt bude podržan sa 87.000 dolara. Kampanja traje do 1. travnja 2013 godine tako da još uvijek ima dovoljno vremena da se ovaj projekt realizuje.