google-help-for-hacked-sites

Google je pokrenuo Web sajt namenjen webmasterima čiji su sajtovi hakovani.

Novi sajt sadrži članke i video snimke dizajnirane s ciljem da pomognu webmasterima da identifikuju, uspostave dijagnozu i oporave se od hakovanja.

Ovaj Google-ov novi sajt bavi se različitim načinima sa kojima se mogu kompromitovati sajtovi. Na primer, zlonamerni hakeri mogu hakirati sajt i u njegov kod učitati malware kako bi zarazili posetioce, ili ga mogu preplaviti sa nevidljivom spam sadržajem kako bi napumpali rangiranje svojih sajtova.

Objavom pomoći za hakirane sajtove, Google podsjeća webmastere na dobru praksu za prevenciju, uključujući i da vode računa da sav softver sajta bude ažuriran i zakrpljen te da budu svesni mogućih bezbednosnih pitanja koje mogu da uzrokuju aplikacije i dodaci trećih strana pre nego što ih instaliraju.

Ova najnovija Google-ova inicijativa zasniva se na njegovim višegodišnjim naporima da proaktivno otkriva zlonamerne programe na sajtovima koje indeksira te da upozorava i korisnike i pogođene webmastere.

S obzirom da je Google najkorišćeniji pretraživač na svetu u njegovom je interesu da bude siguran da ne šalje korisnike na zlonamerne ili kompromitovane Web sajtove. Kao deo ovih napora, Google od 2006 godine pruža podršku neprofitnoj organizaciji StopBadware, koja upozorava na kompromitovane sajtove i pruža informativne resurse krajnjim korisnicima, webmasterima i Internet hostovima.

Međutim, problem je i dalje široko prisutan i nastavlja da stvara komplikacije mnogim webmasterima jer čišćenje sajt od malware-a često zahteva napredna IT znanja i dodatnu pomoć.

Istraživanje koje su prošle godine StopBadware i Commtouch sproveli među webmasterima čiji su sajtovi hakovani pokazuje da 26 odsto njih nije bilo u stanju da popravi nastalu štetu dok je 2 posto njih odlučilo da odustane i napustiti kompromitovani sajt.