internet explorer

Nakon nedavne objave da će Internet Explorer konačno biti dostupan na Windows 7 računarima, kompanija Microsoft sada je objavila da će od danas Internet Explorer 10 pokretati Adobe Flash sadržaja po defaultu. Ovo ažuriranje Internet Explorer-a 10 biće isporučena preko uobičajenog Microsoft-ovog ažuriranja za Windows 8 i Windows RT korisnike.

Ovo se ne odnosi na desktop korisnike Internet Explorer-a 10 jer je Flash od uvek u potpunosti radio u desktop modu, baš kao što radi i u operativnom sistemu Windows 7.

Ovo ažuriranje najviše se odnosi na sve one koji vreme provode na “Metro Start Screen” i koriste IE10 na uređajima sa ekranima osetljivim na dodit.

Ranije je kompanija Microsoft onemogućila automatsko reprodukovanje Flash sadržaja u IE10 Metro prvenstveno zbog zabrinutosti oko nekompatibilnosti sa uređajima koji imaju ekrane osetljive na dodir, ali i zbog brige da će to prouzrokovati loše performanse i veću potrošnju elektične energije uređaja.

Kompanija Microsoft navodi da je testirala na hiljade domena vezano za nekompatibilnost sa “Metro Start Screen” varijantama IE10. Kompanija tvrdi da svega četiri odsto Flash omogućenih sajtova ne ispunjava njihovo očekivano iskustvo, što je navelo Microsoft da konačno oslobodi Metro IE10 korisnike da surfaju divljinom Interneta. Problem sa većinom sajtova koji ne zadovoljavaju kriterijume Microsoft-a, je korišćenje ActiveX kontrola.

U cilju minimiziranja Flash kompatibilnosti i smanjenja glavobolje korisnika, IE10 će sada iskoristiti Microsoft-ov IE Compatibility View (CV) sistem, spisak sajtova sa posebnim zahtevima kompatibilnosti,  kako bi se onemogućio Flash za sve nekompatibilne sajtove. Ovaj novi pristup obrnut je od onoga što je bilo pre nego što je IE10 objavio ovo ažuriranje. Do sada je Flash bio onemogućen na svim Web sajtovima, osim na onim koji su se eksplicitno nalazili na beloj listi kao kompatibilni.