thx tuzi apple

Kompanija THX, rođena iz Star Wars naslijeđa i vezana za jednog od najcjenjenijih svjetskih filmaša, Georgea Lucas-a  odlučila je da tuži Apple. Kompanija THX, koja se profesionalno bavi zvukom, navodi da je Apple koristi njene patente koji se odnose na zvučnike u iPhone, iPad i drugih svojim tehnologijama.

Kompanija THX podnijela je 14. ožujka tužbu protiv Apple navodeći da on krši njen patent koji se odnosi na “uskoprofilnu konfiguraciju i sustav zvučnika.” THX je imenovala iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, kao i “iPad i iMac proizvode” da “koriste uskogprofilne zvučnike koji emituju zvuk kroz kanal ili otvor koji ima usku dimenziju. “

Kompanija dodaje da je protuzakonito korištenje ovog patenta od strane Apple-a prouzrokovalo gubitak prihoda i druge štete koju nastojati popraviti novčanom kompenzacijom u “iznosu koji je adekvatan povredi patenta od strane Apple-a.” Naravno, THX također želi da Apple javno prizna navodnu povredu njenih patenata.

Međutim, kompanija Apple također posjeduje brojne vlastite patenate koji se odnose na zvuk, od kojih se jedan odnosi na “niskoprofilne” zvučnike.