tizen

Kompanija Samsung potvrdila je da planira da u augustu ili septembru objavi pametni telefon visoke klase koji će raditi na open-source operativnom sistemu Tizen. Ovaj telefon bi prema najavama trebao da bude u istoj, visokoj, kategoriji sa novim Galaxy S4 i revidiranom verzijom Galaxy Note.

Važno je reći da Samsung trenutno pravi polovinu Android telefona a da Google-ov mobilni operativni sistem Android računa na oko 75% globalnog tržišta pametnih telefona.

Trenutno na tržištu nema uređaja koje pokreće Tizen OS ali će se to promeniti ove godine. Samsung je jedna od 12 velikih kompanija, uključujući Intel i Sprint koje potpomažu celi ovaj open-source projekat i razvoj platforme kao alternative Google Android-u.

Chase Perrin, portparol Tizen udruženja, navodi da će kada se krajem godine pojave prvi Tizen uređaji korisnici imati pristup hiljadama aplikacija. On naglašava da su Android i drugi mobilni operativni sistemi strogo kontrolisani a da će Tizen, kao open source platforma, mnogo lakše da se razvije za širok spektar uređaja. Pre mesec dana Tizen 2.0 postao je dostupan developerima.

Svakako da Samsung ima razloga da forsira Tizen OS pogotovo ako imamo na umu da je ogromnih 96 odsto telefna koje je Samsung isporučio u trećem kvartalu pokretao Android. Samsung želi to da promeni, da se oslobodi zavisnosti od kompanije Google i njenog operativnog sistema Android. Iako je kompanija nedavno zvanično saopštila da ne želi da prekida svoje veze sa Android-om ali ipak, rizično je da Samsung praktično zavisi od Google-a, pogotovo sada kada je lider na tržištu.

Tizen je samo jedan od nekoliko novih mobilnih operativnih sistema koji treba da uzdrma dominaciju koju na tržištu imaju Android i iOS. Windows Phone i nedavno pokrenuti BlackBerry 10 solidne su alternative, a nikako ne treba zanemariri i dolazeći Firefox OS.