rss-icons

Kontroverzna odluka kompanije Google da se 1. jula ugasi Google Reader rezultirala je da njeni korisnici masovno krenu u potragu za alternativnim servisima.
Feedly, besplatni Web RSS servis koji takođe nudi iOS i Android aplikacije, objavio je da je dodao pola miliona novih korisnika od kako je Google najavio da će ugasiti svoj RSS Reader.

Kontroverzna odluka da se ugasi najpopularniji RSS čitač na Internetu izazvao je dosta besa među korisnicima koji potpisuju online peticije kako bi privolili Google da promeni svoju odluku.

Srećom, postoji veliki broj drugih aplikacija koje nude sličnu funkcionalnost RSS čitanja i pretraživanja. Pored  Feedly tu su recimo FeedDemon, RSSOvl, NetVibes i drugi. U članku “9 Google Reader alternativa” predstavili smo neke od njih.

Treba reći daFeedly zapravo koristi Google Reader API, ali je razvio aplikaciju tako da će i dalje funkcionisati nakon što Google ugasi svoj čitač 1. jula.

Feedly je prepoznao da je ovo veliki trenutak tako da čini sve što može da zadrži Google Reader korisnike koji su u potrazi za alternativnim rešenjem. Da ne bi došlo do nekog neprijatnog zagušenja ili prekida u funkcionisanju s obzirom na ogromno povećanje broja korisnika u samo par dana, kompanija je saopštila da je povećala svoj propusni opseg za 10 puta i dodala nove virtuelne servere.

Servis navodi da ima tri prioriteta za narednih mesec dana a to je da održi svoj servis funkcionalnim, bez zastoja u radu, da slušaju nove predloge korisnika, kao i da dodaje nove karakteristike svake nedelje.

Feedly je kreirao novi korisnički forum na kom korisnici mogu da daju predloge i ideje. Koliko može da se primeti, među najtraženijima su Opera plug-in i sigurna HTTPS konekcija.

Feedly je takođe objavio stranicu sa savetima za sve one koji migriraju iz Google Reader-a u Feedly.