udaljeni zasloni

U posljednje vrijeme čini se da svi pokušavaju da uskoče u vlak koji vozi u smijeru cloud computinga, ali Jeff Bezos, prvi čovijek kompanije Amazon, želi taj vlak odvesti na novu razinu. Prema najnovijim informacijama Jeff Bezos i Gregory Hart podnijeli su patent za "udaljene zaslone" koji bi dobivali podatke i energiju iz centralno smještene "primarne stanice."

Tableti ili e-čitači bi jednostavno bili zasloni, a potreba za velikom internom baterijom ili značajnijom lokalnom procesorskom snagom dobivala bi se od primarne stanice.

U podnesku patenta navodi se da su procesor i velike interne baterije sljedeća velika prepreka u stvaranju tanjih i lakših uređaja.

Sposobnost da se i dalje smanjuju mnogi današnji uređaji donekle je ograničena, obično komponentama poput procesora i baterije koje ograničavaju minimalnu veličinu i težinu uređaja. Dok je veličina baterija kontinuirano sve manja, operativno i funkcionalno vrijeme tih manjih baterija često je nedovoljno za mnoge korisnike,

navodi se u podnesku patenta.

Podnesak patenta zanimljiv je za čitanje jer otvara vrata mnogim drugim potencijalnim načinima korištenja ovih "udaljenih zaslona" koji ne bi morali čekati pojavu ovih teoretskih potpuno bežičnih tableta budućnosti.

Na primjer: kamera ili senzor mogu detektirati kada ruka pređe preko zaslona e-čitača i na to odgovori okretanjem stranice.

Bezični prijenos energije i podataka na zaslone kao što je opisano u podnesku patenta trenutno je nemoguće, ali se ipak radi o zanimljivoj ideja koja mođe biti korišćena za neke buduće tablete i e-čitače. E-čitači zbog niske propusnosti i energetskih zahtijeva su idealni kandidati za ovakvu infrastrukturu.