hispalinux

Španska grupa korisnika operativnog sistema Linux okupljenih u grupaciji Hispalinux, danas je Evropskoj Komisiji podnela tužbu protiv kompanije Microsoft zbog pokušala da monopolizuje tržište korišćenjem UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) Secure Boot funkciju na Windows 8 računarima.

Hispalinux traži od Evropske Komisije da odobri preliminarnu zabranu zahteva kompanije Microsoft da promeni svoje trenutne ugovore i zahteve za proizvođače koji bi ih primoravali da implementiraju Microsoft UEFI Secure Boot. Hispalinux zajednica naglašava da Microsot povećava svoju monopolsku poziciju na tržištu OS jer kontroliše UEFI Secure Boot.

Kompanija Microsoft zahteva od proizvođača Windows 8 računara da instaliraju UEFI Secure Boot koji štiti računare od zlonamernog softvera ali on takođe korisnicima otežava instaliranje Linux operativnih sistemana Windows računarima. Mnogi smatraju ovu praksu monopolskim ponašanjem optužujući Microsoft da koristi UEFI uslov da bi izbacio druge operativne sisteme sa tržišta.

Evropska komisija nije odmah vrati zahtev za komentar. Ali Evropske unije komesar za konkurenciju Joaquín Almunia je rekao u odgovoru na poslanička pitanja o 4. marta da je svestan Microsoft Vindovs 8 UEFI bezbednosnim zahtevima.

Komisija prati sprovođenje Microsoft Windows 8 bezbednosnim zahteva, međutim, trenutno nismo u posedu dokaza koji bi sugerisali da bezbedonosni zahtevi Windows 8 u suprotnosti sa Evropskim pravila koja se tiču konkurencije. Navodno da su proizvođači obavezni da daju krajnjim korisnicima opciju sa kojom mogu da onemoguće sigurni boot (secure boot)m

saopštio je Komesar Evropske Unije za Konkurenciju Joaquín Almunia.

Hispalinux tvrdi da je Microsoft-ovi UEFI zahtev čist monopolski akt te da su se zato odlučili da podnesu antimonopolsku tužbu protiv ovog "opstrukcijskog mehanizama". Potrošači gube kontrolu nad sopstvenim računarima jer Microsoft preuzima kontrolu nad njihovim hardverom.

Činjenica je da nijedan softver ili operativni sistem koji treba “boot system” za instaliranje ili rad, neće moći da pristupi računaru bez prethodnog odobrenja Microsofta. Strategija kompanije Microsoft potpuno je jasna, cilje je da se kontroliše tržište i isključi konkurencija,

saopštilo je Hispalinux.