Dell_Logo.jpg

Priča oko preuzimanja kompanije Dell od strane njenog osnivača Michael Della još uvijek nije završena jer su se sada pojavile još neke ponude suparnika koji žele da preuzmu kontrolu nad kompanijom koja nosi njegovo ime.

Blackstone Group i investitor Carl Icahn dali su svoje ponude za kupovinu dionica kompanije Dell. Blackstone Group formalno dao svoju ponudu kompaniji od 14,25 dolara po dionici, dok je Carl Icahn dao ponuda koja uključuje kupnju preostalih Dell dionica vrijednih 2 milijarde dolara vrijednih Dell dionica po cijeni od 15 dolara po dionici, te 2 milijarde dolara koje bi kompanija koristile za razna financiranja.

Michael Dell se udružio sa sa Silver Lake Partners kako bi kupio postojeće dionice po 13,65 dolara po dionici, odnosno 24,4 milijarde dolara ukupno a vlasnici dionica su već tada negodovali smatrajući da je ova cijena preniska.

Michael Dell posjeduje 14 posto kompanije koju je osnovao 1984 godine. Ako njegova ponuda bude prihvaćena to će mu dati većinsku kontrolu i sposobnost da upravlja kompanijom međutim ako budu prihvaćene ponude koje su dali Blackstone i Carl Icahn, onda će Michael Dell biti u potpunosti marginaliziran.

Iako su obje ponude veće vrijednosti od one koju je ponudio Michael Dell zajedno sa Silver Lake Partners, kompanija Dell napominje da još uvijek "nije utvrđeno da one predstavljaju bolji prijedlog od postojećeg ".

Kompanija Dell formirala je posebnu komisiju koja će se dublje analizirati pojedinosti ponudai utvrditi koji je najbolji za dioničare kompanije.