twitter.jpg

Osnivači Twitter-a Jack Dorsey i Christopher "Biz" Stone dobili su patent koji opisuje agnostiku platforme, sustav i metode emitiranja multi-point poruka, drugim riječima, patentirali su koncept Twitter-a.

Patent u suštini opisuje srž Twitter-ovog microblogging servisa, – učinkovito se patentiranje.

Jack Dorsey i Christopher "Biz" Stone pokrenuli su Twitter 2006 godine a zahtijev za patent podnijeli godinu dana kasnije. U zahtijevu za patentiranje opisuje se servis za slanje poruka bez specifičnih primatelja, isporučenih agregatoru (tj. Twitter feed-u) koje mogu biti pregledane od strane većeg broja sljedbenika na brojnim krajnjim točkama (npr. mobitelima, e-mail, Web stranice). Servis se razliku od IM (izravnih poruke) servisa sa definiranim primateljima, kao što su SMS, IM i e-mail.

Patentiranje Twitter-a tj. dobivanje patenta za princip rada Twitter-a, moglo bi u vrlo nezavidan položaj dovesti sve ostale slične mikroblogging platforme. Međutim, Twitter je do sada pokazao izuzetnu korektnost kada su u pitanju patenti otvoreno osuđujući rat patenta koji traje veće neko vrijeme i koje, može se reći, prelazi u pravo ludilo.

Poput mnogih kompanija i mi smo odlučili da patentiramo veliki broj naših izuma.Također, veoma mnogo razmišljamo o tome kako bi se ti patenti mogli koristiti u budućnosti, što je razlog zašto smo pokrenuli  inovatorski patentni sporazum jer smo željeli zadržati kontrolu nad tim patenata u rukama inženjera i dizajnera,

navodi se u priopćenju Twitter-a.

Twitter-ov “Innovator Patent Agreement” pokrenut je prošle godine. Inicijativa u suštini naglašava da će Twitter svoje patente koristiti samo da bi se obranio od eventualnih tužbi