dailymotion

Prema najnovijim glasinama kompanija Yahoo nalazi se u pregovorima oko kupovine večinskog udela u video sajta Dailymotion koji je u vlasništvu Francuskog Telekoma.
Nekoliko izvora navodi da pregovori uključuju kupovinu čak 75 odsto vlasništva Dailymotion procenjujući vrednost sporazuma na oko 300 miliona dolara.

Ni Yahoo ni Dailymotion za sada nisu željeli potvrditi ni demantovati ove navode.

Tokom poslednjih nekoliko meseci izvršni tim kompanije Yahoo, na čelu sa izvršnom direktoricom Marissa Mayer, napravio je značajan iskorak u fokusiranju kompanije na tehnologiju i Web servise umesto na medije i tech hibride što je u prošlosti bilo nešto čime se Yahoo dosta bavio. Međutim, ovo ne znači da mediji više nisu deo ukupne strategije u okviru kojih je i sticanje strateških akvizicija. Trenutno kompanija Yahoo poseduje znatnu količinu ekskluzivnog, originalnog video sadržaja, uključujući i nedavno objavljenim web serijal “Ghost Ghirls” sa Jack Black-om.

Analitičari navode da bi zaista bila velika stvar za Yahoo ako se pokaže da su ove glasine o kupovini većinskog udjela u video sajtu Dailymotion istinite.

Dailymotion je drugi po veličini video sajt, iza Google YouTube-a, koji ima više od 12 miliona posetilaca mesečno i 2,5 milijardi pregleda mesečno. Ovi podaci dolaze iz analitičke kompanije comScore. Dailymotion je profitabilan od 2010 godine i u 2012 godini objavljen je rast profita od 55 odsto (mada treba reći da Dailymotion tada nije želio objaviti detaljne finansijske podatke.

Dailymotion takođe ima i partnerski program sa kreatorima sadržaja o proizvodnji originalnog video sadržaja za sajt, koji je sličan onome koji YouTube pokušava da realizuje sa svojim partnerima premijum kanala.