twitter.jpg

Prema najnovijim izveštajima, trgovina lažnim Twitter računima sve je rasprostranjenija. Sve je veći broj usluga koje prodaju lažne Twitter pratioce a Italijanskim bezbednosi istraživači Andrea Stroppa i Carlo De Micheli procenjuju da može biti čak 20 miliona lažnih naloga na Twitteru. Prema poslednjim procenama Twitter ima 288 miliona aktivnih korisnika, što znaći da bi čak 7 odsto moglo biti lažno.

New York Times je objavio članak u kom ovi istraživači navode da je prosečna cena za 1.000 lažnih Twitter naloga 18 dolara. Isto tako, za 9 dolara mesečno možete da kupite 5 retweets dnevno ili za 150 dolara mesečno 125 retweets.  Jedan prodavac lažnih Twitter računa čak navodi da poseduje softver koji može da otvori 20.000 lažnih naloga dnevno. Italijanski istraživači navode da su se u otkrivanju servisa koji prodaju lažne Twitter račune ograničili samo na najpopularnije mreža, forume i Web sajtove koji uključuju Fiverr, SeoClerks, InterTwitter, FanMeNow, LikedSocial, SocialPresence i Viral Media Boost. Na osnovu broja računa koji se prodaju putem ovih servisa, oni procenjuju da trenutno postoji čak 20 miliona lažnih račune.

To je moguće zbog jednostavnosti kreiranja naloga na Twiteru, koji ne zahteva ispravnu e-mail adresu tj. ne vrši validaciju.

Portparol Twittera navodi da kompanija aktivno radi na suzbijanju lažnih naloga i spama. Prošle godine, na primer, kompanija je tužila kreatora pet najpopularnijih spam alata koji su se koristili na Twitteru. Twitter takođe koristi CAPTCHA sa kojim pokušava da obezbedi legitimnost novih računa ali s obzirom da ljudi koriste Twitter na različite načine, teško je reći koji računski su legitmni a koje su falsifikati.