oglasavanje na facebooku i twitteru

Od vrtoglavog uspjeha Google AdWords programa, oglašavanje poznato kao plaćanje po kliku (pay-per-click, PPC) postalo je i “de facto” način za online promoviranje svega i svačega. No, PPC cijena za neke ključne riječi danas je nekoliko puta viša nego prije par godina. Za neke ključne riječi, poput "mesothelioma settlement" koja je inače najskuplja ključna fraza u Google, potrebno je platiti skoro 150 dolara. PPC oglašavanje još uvijek je efikasno ali ono postaje sve manje isplativije za mnoge.

Najperspektivnijih alternativa oglašavanju je u području društvenih medija. Uostalom, prosječan korisnik svaki mjesec potroši nekoliko sati na Facebooku, pa zašto ih onda ne dosegnuti tamo gdje su već angažirani?

Gotovo svaki veći sajt za društveno umrežavanje nudi svoju opciju oglašavanja.

Facebook

Za oglašavanje na Facebooku, posjetite vašu poslovnu Facebook Stranicu i u Admin Panelu kliknite na “Ads Manager” gumb (gore desno). Ovdje možete postaviti budžet i kreirati svoje oglase. Nakon što završite, vaš oglas će odmah biti pokrenut. Ovaj oglas je vrlo jednostavan a dizajniran jrže samo da bi vaša Stranica dobila više Like.

Međutim, ako želite složeniji oglas, kliknite na “Create an Ad”. Ovdje možete odabrati želite li promovirati svoju poslovnu Facebook Stranicu, promicati određeni post na Stranici, i drugo, što možete odabrati u naprednim opcijama. Možete odabrati da sve one koji kliknu na oglas pošaljete na vašu Facebook Stranicu ili da ih pošaljete izvan Facebook-a, na primjer na svoju Web stranicu.

Oglasi na Facebooku su kratki, naslov je do 25 karaktera a za tekst imate na raspolaganju do 90 karaktera, s mogućnošću da dodate fotografiju. Konačno, možete uraditi detaljniju postavku publike koja bi vidjela vaš oglas, uključujući raspon godina, spol, lokaciju i interese (temeljeni na drugim Stranicama koje su Like).

Na samom dnu stranice, postavite svoj proračun. Facebook oglasne kampanje po defaultu je bazirana na dnevnog proračunu, na CPM (cijena po tisuću pojavljivanja) osnovi. Vaša ponuda je dinamičana i "optimizirana kako bi dobili što više Like na svojoj stranici," a vama se naplaćuje po prikazu, a ne po kliku. Treba reći da je CPC (cijena po kliku) model također dostupan ali da Facebook nudi malo smjernica o tome kako odabrati između CPM i CPC. Savet je da počnete sa malim budžetom za CPC oglašavanje a tek kasnije da razmislite o CPM modelu. Također, u kampanju možete dodati dodatne oglase kako bi eksperimentirali sa rotiranjem različitih oglasa ili slika.

Treba reći da Facebook odobrava svaki oglas prije nego što on postane aktivan. Također, ako aktivirate "Show social activity… next to my ad" opciju za oglas koji vodi na vanjsku Web stranicu, vidjet ćete svoje osobno ime ispod računa a ne naziv vašeg poslovanja. Ako to ne želite, isključite "Show social activity" opciju.

Twitter

Želite li da vas veći broj ljudi prate ili da vaš tweet ima što je moguće veću publiku? Evo kako to da učinite.

Otiđite na Twitter-ov sustav oglasa i prođite kroz njegov jednostavan proces postavki.

Odredite lokaciju na kojoj želite doći do korisnika a zatim postaviti proračun za svoje promotivne tweet-ove. Twitter preporučuje minimalnu ponudu od 1,50 dolara po kliku, a što se tiče drugih usluga oglašavanja na platformi, naknada za "Promoted Tweets" (Promovirane Tweetove) je promjenjiva i temelji se na ponudi i potražnji. Što veću ponudu date (spremni ste više platiti), veća je vjerojatnoća da će vaši tweetovi biti promovirani, s tim da plaćate samo za one tweetove na koje se kliknulo.

Vjerojatno ćete želite odabrati tweetove koje ćete manualno promicati. Ako tweetujete o vašoj industriji i povezujete se sa drugim sadržajima na Internetu, svakako da nećete promovirati te tweetove već ćete odabrati one koji imaju povratni link na vaš blog ili Web sajt.

Na sljedećem ekranu ćete dobiti još jednu opciju za oglašavanje dizajniranu tako da vam pomogne da u dobivanju ​​Twitter sljedbenika. Ovo je zaseban sustav oglašavanja koji stavlja vaše poslovanje u "Who to follow" (Tkoga slijediti) odjeljak na Twitter-ovoj početnoj stranici, promicući vaše poslovanje korisnicima koji su vjerojatno zainteresirani. U ovom sustavu vi ćete platiti za svakog novog sljedbenika, na temelju date ponude, Twitter za ovu uslugu preporuča ponudu od 2,50 dolara po sljedbenika. Na kraju ćete biti zamoljeni da date podatke o plaćanju. Oglasi će se odmah početi prikazivati.

Svakako da treba reći da je prošli mjesec Twitter malim poslovanjima ponudio više opcija za oglašavanje objavom novih alata za samouslužne oglase koji nude znatno bolju kontrolu ciljanja koja će omogućiti malim oglašivačima da svoju oglasnu kampanju usmjere na točno onu publiku koju žele te im i pružiti pristup naprednoj upravljačkoj ploči za izvještavanje, analitiku i optimizaciju.

Više o oglašavanju na Twitter-u možete pročitati u članku “Što treba znati kod oglašavanja na Twitter-u