microsoft-xp

Od 9. travnja 2014 godine kompanija Microsoft neće više objavljivati sigurnosna ažuriranja i druge ispravke za operativni sustav Windows XP. Također, za godinu dana podrška će biti ukinuta i za Internet Explorer 6, Office 2003 i Exchange Server 2003. Bez podrške ostaje i Exchange Server 2010 Service Pack 2 ali će noviji servisni paketi i dalje biti podržani. Naravno, to također uključuje i "Windows XP Mode" u sustavu Windows 7 i drugim virtualnim rješenjima.

Microsoft je na svojoj promotivnoj stranici objavio da male i srednje kompanije koje i dalje koriste Windows XP i Office 2003 mogu kupiti licence za Windows 8 Pro i Office 2013 Standard sa 15% popusta. Na svojoj Open License stranici Microsoft navodi da svaka Windows Pro licenca košta 188 dolara a Office 2013 Standard licenca 373 dolara, što ukupno iznosi 561 dolara. Sa 15% popusta to bi bilo manje za 84 dolara tj. morali bi platiti 477 dolara.

Treba napomenuti da oko 38 posto korisnika Interneta još uvijek koriste Windows XP. Tako je malo vjerojatno da će se svi oni za 363 dana nadograditi svoj sustav na Windows 8, Windows 7 ili neku drugu platformu što će sasvim sigurno dovesti do toga da njihova računala vrlo brzo postanu žrtve zlonamjernih programa.

Neki korisnici se nadaju da će Microsoft popustiti pod pritiskom te dodatno produljiti podršku za jedanaest godina star operativni sustav Windows XP.

Kompanija Microsoft već duže vremena moli korisnike da se prebace na neku noviju verziju operativnog sistema Windows nudeći im dokumenta i alate dizajnirane za pomoć u migraciji na novisi sustav.