fiber-opticka-vlakna

So-net, internet provajder u vlasništvu kompanije Sony, stanovnicima Japanskog grada Tokio uskoro će ponuditi Internet konekciju brzine 2 Gb/s. Sony ističe da njegova fiber (optička vlakna) mreža nazvana "Nuro" korisnicima nudi dvostruko veću brzinu od Google Fiber te da je trenutno to najbržaa mreža na svijetu.

Baš kao što je impresivna brzina koju korisnicima nudi So-net, impresivna je i njegova cijena, oko 40 eura mjesečno. Poređenja radi, amerikanci imaju mogućnost da koriste fiber-optičke mreže poput Google Fiber i Verizon Fios sa brzinama ne većim od 150 i 65 Mb/s ali po cijeni koja se kreće od 50 do 100 eura mjesečno.

Iako je nevjerojatna brzina i cijena koju korisnici dobivaju korištenjem “Nuro”, ipak treba spomenuti popratne troškove koji nisu baš tako mali. Naime, korisnik “Nuro” treba potpisati dvogodišnji ugovor i platiti oko 400 evra naknade za instalaciju.

Tokio je vjerojatno jedan od najpovoljnije mjesto za optičke mreže s obzirom da se radi o impresivno gustom urbanom gradu sa vrlo zastupljenom visokom tehnologijom. Naime, Japan je trenutno na drugom mjestu u svijetu kada je riječ o povezanosti stanovništva sa fiber-optičkom mrežom. Gotovo četvrtina domaćinstava u zemlji već je povezano s fiber mrežom.

“Nuro” mreža koristi Japansku Gigabit Passive Optical Network (GPON), distribuciju fiber povezivosti koja je navodno sposobana da isporuča podatke brzinom od 2,488 Gb/s.

Treba spomenuti da su prošli tjedan kompanije Google i AT&T najavile plan za povezivanje grada Austin,Texas sa fiber mrežom, međutim, ta mreža će korisnicima nuditi brzinu od "samo" 1 Gb/s.