att i verizon kupuju vodafone

Prema najnovijim glasinama koje su se pojavile danas i koje su uzdrmale finansijsko tržište. Mobilni operateri Verizon i AT & T žele da kupe drugog najvećeg mobilnog operatera na svetu, Vodafone!

Predloženi sporazum Verizon i AT&T-a navodno podrazumeva da Verizon dobije 45 odsto udela koje Vodafone ima u Verizon Wireless dok bi AT & T trebao dobiti svu Vodafone-ovu ne-američku imovinu, koja je dosta velika. Verizon Wireless, Vodafone i AT & T su drugi, treći i četvrti najveći mobilni operateri, gledajući prihode.

Financial Times takođe je preneo vest da kompanije Verizon Wireless i AT&T-a pregovoraju o kupovini Vodafone-a. Ako se ove glasine zaista pokazu istinitim, Vodafone će postati drugi najveći mobilni operater svetu vredan 245 milijardi dolara. Što se tiče broja pretplatnika, Vodafone je drugi po veličini u svetu dok su Verizon i AT & T na 16. i 18 mestu. Za sve koji možda ne znaju, China Mobile je sa 403 miliona pretplatnika najveći mobilni operater na svetu.

Vodafone posluje na  mnogim unosnim tržištima širom sveta, uključujući Indiju, Tursku, Egipat i mnoge Evropske zemlje. Iako je kompanija zaradila više od 10 milijardi dolara u 2012 godini, treba reći da je zarada kompanije u padu od 2010 godine.

Ulazak kompanije AT & T u jedan ovakav pruža mogućnost kompaniji da napokon ozbiljno uđe na Evropsko tržište. S druge strane kompanija Verizon Wireless bi konačno mogla da kontroliše sopstvene operacije bez nadzora iz Vodafone-a.

Treba reći da je cena akcija kompanije Vodafone na Londonskoj berzi danas skočila za oko 6 odsto kao rezultat ovih vesti o preuzimanju.