bitcoin225.png

Bitcoin, kontroverzni virtuelna valuta, za kratko vreme je doživela vrtoglavi rast vednosti ali i drastičan pad za samo par dana. Današnja vrednost virtuelna valute Bitcoin je 89,9 dolara.

Smo pre tri dana, u sreda, valuta je dostigla vrednost od 266 dolara, pretvarajući neke Bitcoin vlasnike u prave milionere, bukvalno preko noći.

Zatim je u četvrtak Mt. Gox, najveća svetska Bitcoin menjačnica, na 12 sati zaustavila online trgovanje virtuelnom valutom pokušaju da "ohladi" uzavrelo tržište. Sa početkom trgovanja, vrednost Bitcoina je pala na 160 dolara, dan kasnije na “samo” 83,6 dolara, trenutna cena je 98,3 dolara sa tendencijom rasta.

Mt. Gox, koji obavlja 80% svih Bitcoin transakcija, od meteorskog rasta vrednosti valute suočava se sa mnogim problemima kao što je DDoS napad, gde hakeri koristeći velike grupe računara zasipaju sajt sa lažnim vezama i na taj način sprečavaju legitimne korisnike da se povežu.

Neki smatraju da je cilj hakera da na silu obore cenu Bitcoin valute kako bi je mogli kupiti jeftino i za relativno kratko vreme zaraditi novac kako njena cena bude rasla.

S druge strane, nestabilnost na Bitcoin tržištu izazvao je nagli priliv ogromnog broja novih korisnika u poslednjih nekoliko dana.

Bilo kako bilo, Bitcoin valuta doživela je veliki pad sa 266 dolara na 89,9 dolara što je još uvek vrlo visoka cena u poređenju sa cenom od pre godinu dana koja je bila ispod 10 dolara. Prema svim predviđanjima, u sledećih nekoliko dana treba očekivati rast vrednosti Bitcoina.

bitcoin