pc

Globalna prodaja osobnih računala pala je za 14 posto u prva tri mjeseca ove godine što je najgori pad od 1994 godine.

Podaci kompanije IDC pokazuju da jeu prva tri mjeseca prodano 76,3 milijuna računala, što je 13,9 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Treba reći da su analitičari očekivali pad od 7,7 posto.

Pad prodaje osobnih računala dolazi unatoč ukupnom poboljšanju gospodarstva i pokretanja Microsoft Windows 8 u listopadu, koji je prodaji trebao da pruži poticaj ali je vrlo različito prihvaćen kod korisnika. Najnovija verzija Microsoft operativnog sustava pokušala je dovesti elemente mobilnih uređaja kao što su zaslon osjetljiv na dodir na desktop računar, ali je to rezultiralo i sa nešto skupljim novim hardverom.

David Daoud, direktor istraživanja vezana za osobna računalstva u istraživačkoj kompaniji IDC, navodi da kontrakcija "i čudi i zabrinjava", te ostavlja industriju osobni računala da se bori za razlikovanje svojih proizvoda od tableta i smartphonea.

Industrija prolazi kroz kritično razdoblje, a ključni izbor koji će morati napraviti jeste kako da se natječu s proliferacijom alternativnih uređaja te ostanu relevantni za potrošača,

priopćio je David Daoud.

U ovom trenutku, čini se da Windows 8 ne samo da nije osigurao pozitivan poticaj na tržište osobnih računala, već ga je još usporio.

Iako neki potrošači cijene novine koje donosi Windows 8 ipak radikalne promjene u korisničkom sučelju, uklanjanje poznatog gumba Start, i povećanje cijene uslovljava korištenje zaslona osjetljivog na dodir, učinili su da je osobno računalo (PC) manje atraktivno u poređenju sa alternativama kao što su tableti.

Treba reći da je kompanija HP ostala najveći svjetski prodavac osobnih računala, ali je također doživjela jedan od najvećih padova u prodaji od čak 23,7 posto u prvom tromjesečju ove godine.

najveci svetski prodavci osobnih racuna