windows phone najbrze rastuci mobilni operativni sustav

Izvješće kompanije Kantar Worldpanel koje se odnosi na tržišni udio mobilnih operativnih sustava u posljednjeg tromjesečja za mnoge je bilo prilično šokantno.

Treba reći da nisu šokantne brojke koje se odnose na tržišni udio vodeća dva mobilna operativna sustava Google Android i Apple iOS, rast Android-a i postupni pad Apple iOS je nešto što je bilo prilično očekivano. No, ono što je dramatično promijenjeno jesu tržišni udjeli koje u odnosu na prošlu godinu sada imaju BlackBerry i Windows Phone.

Kompanija Microsoft konačno može da bude zadovoljna s obzirom da je njen mobilni operativni sustav Windows Phone imao rast od 52 posto u prosincu, siječnju i veljači ove godine u odnosu na ista tri mjeseca 2012 godine. S druge strane sunovrat BlackBerry-a koji je doživio pad u prodaji od čak 81 posto.

Ono što je zanimljivo kod udjela Microsoft-a jeste to da je Windows Phone trenutno najbrže rastuća mobilna platforma. Windows Phone sada ima 4,1 posto udjela na tržištu što je još uvijek malo u odnosu na vodeći dvojac. Kompaniju Microsoft očekuju vrlo dug put ka ozbiljnijem udjelu na ovom tržištu ali nema sumnje da kompanija ima razlog za optimizam jer je Windows Phone konačno dobiva pažnju na tržištu koje je samo prije pola godine izgladalo potpuno izgubljeno.

Važno je istaći da Microsoft može biti posebno poseban na ono što je njegov mobilni operativni sustav postigao u Italiji gdje Windows Phone sada pokreće 13,1 posto telefona prodatih u posmatranom periodu.

Što se tiče vodećeg dvojca Google-ov mobilni operativni sustav nalazi se na 51,2 posto prodatih pametnih telefona što je povećanje od 5,8 posto u odnosu na isti period godinu prije. Udio Apple iOS smanjen je za 3,5 posto u odnosu na prošlu godinu ali je to još uvijek vrlo visok udio od 43,5 posto.

udio mobilnih operativnih sustava 2013

Također, Samsung nastavlja da dominira prodajom Android telefona, oduzimajući tržišni udio konkurentima, kompanijama LG i HTC:

Od onih koji su promijenili svoj telefon tijekom prošle godine i prešli na neki Samsung-ov pametni telefon, 19 posto je prethodno imalo obični Samsung telefon, 15 posto je imalo HTC pametni telefon, 14 posto je imalo obični LG telefo, 10 posto je imalo neki Samsung-ov pametni telefon a 9 posto je imalo BlackBerry,

stoji u izviješću kompanije Kantar Worldpanel.