vhs-mode

YouTube je nedavno uzeo malo vremena da obilježi 57. rođendan prvog komercijalnog video-rekordera, Ampex VRX-1000. U spomen na ovu prigodu, YouTube je odlučio uvesti VHS gumb u donjem desnom kutu svog video player-a za određena videa kako bi nas sve podsjeti kako je život izgledao prije DVD, Blu-ray i digitalnog videa.

Ako ste odrasli u 80-im i 90-im godinama, onda ste upoznati sa nedostacima koji je imala VHS platforma. Naravno to je bilo fantastično moći snamiti televiziju uživo, kućne filmove, pa čak i gledati blockbuster filmove iz udobnosti svog doma, ali je to podrazumjevalo i dosta pozadinske buke i distorzije što je kvarilo fantaziju.

Neka od ovih pitanja mogu se otkloniti pomoću tipke za praćenje na videorekorderu, dok je za druge potrebno da očistite glavu videorekordera, od prašine i drugih zagađivača. Naravno, ako je sama traka oštećena, ne možete mnogo učiniti kako bi to popravili.

YouTube je uradio izvrstan posao u otklanjanju ovih nedostataka a ono što će vas sigurno impresionirati jeste da kada kliknete na gumb za pauzu, slika će se “nervozno” zaustaviti baš kao što bi se zaustavila na prava VHS kaseta.

Google nije objavio koliko duge će zadržati ovaj efekat na YouTube tako da ako ste zainteresirani da se podsjetite kako je bilo gledati VHS kasete, dobro bi bilo da to učiniti što prije.