pametni rucni sat

Ova godina će definitivno biti godina ekspanzije tržišta pametnih ručnih satova (smartwatch). Nakon glasina da kompanije Apple, Samsung i Google rade na proizvodnji pametnih ručnih satova, sada su se pojavile glasine i da Microsoft takođe sprema sopstveni model sa kojim će se takmičiti na ovom vrlo uzbudljivom tržištu.

Nekoliko izvora koji dolaze od Microsoft-ovih Azijskih dobavljača komponenti navodi da je kompanija zatražila pošiljku komponenti koje se potencijalno mogu koristiti za prvljenje pametnog ručnog sata. Jedan od rukovodilaca u kompaniji koja snabdeva Microsoft komponentama otvoreno je medijima izjavio da se sastao sa ljudima iz kompanije Microsoft baš u vezi projekta za razvoj i proizvodnju pametnog ručnog sata otkrivajući da će prototip Microsoft-ovog ručnog sata koristiti 1,5-inčni ekran osetljiv na dodir.

Proizvodnja pametnog ručnog sata zapravo će biti drugi pokušaj kompanije Microsoft na tržištu pametnih satova. Još davne 2004 godine kompanija se udružila sa dobro poznatim kompanijama Fossil i Swatch u proizvodnji serije uređaja koji se baziraju na SPOT platformi (Smart Personal Object Technologi), koja koristi FM radio signale za slanje instant poruka iz Windows Messenger-a, vesti, informacije sa berzi i vremensku prognozu.

Tržište pametnih ručnih satova privlači sve veće kompanije jer je ova kategorija deo mnogo većeg trenda računara koji se nose (kao obuća, odeća ili modni detalj), sa najznačajnijim primerima koji se odnose na zdravlje i fitnes aplikacije, kao što su Nike FuleBand i Fitbit One.

Istraživačka kompanija Gartner očekuje da će tržište pametne elektronike koja se nosi do 2016 godine biti vredno čak 10 milijardi dolara.