klik prevara

Tokom proteklih nekoliko meseci kompanije koje se bave digitalnim oglašavanjem primorane su da dobro analiziraju svoje poslovanje. Izveštaji koji dolaze od nekoliko bezbednosnih kompanija pokazuju da “klik prevara” košta online oglašavače više od 6 miliona dolara mesečno! Također, drugi izveštaji pokazuju da Google bot promet troši preko milijardu dolara godišnje.

Gde god postoji prilika da se zaradi novac, “klik” prevaranti se pojave. Problem je toliko veliki i košta ekonomiju toliko da se “klik prevara” zapravo tretira kao krivično delo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Klik prevara je nešto sa čim se industrija digitalnog oglašavanja bori već duže vreme. Poznat je slučaj iz 2004 godine kada je softverski inženjer razvio softver za klik prevaru sa kojim je pokušao od kompanije Google iznuditi 150.000 dolara. Naime, on je kompaniji Google demonstrirao softver nazvan "Google Clique" koji je dizajniran da generiše lažne klikove na Google oglase. Kreator ovog softvera zapretio je Google-u da bi ga mogao ustupiti drugima ako mu kompanija ne isplati 150.000 dolara. Softver je navodno mogao naterati Google da plati milione dolara zbog lažnih klikova na oglase.

Nedavna studija sprovedena od strane Spider.io demontirala je botnet koji se sastoji od preko 120.000  računara nazvan “Kameleon”. Botnet je nastojao oponašati Web promet kreiran od strane ljudi stvaranjem rolovera na reklamne banere a u nekim slučajevima i klikom na baner oglase. Prema nekim procenama, botnet Kameleon je koštao online oglašivače više od 6 miliona dolara mesečno.

Klik prevara je pitanje koje konstantno utiče na ekonomiju oglašavanja i koja zlonamernim prevarantima donosi ogromu zaradu. Ne postoji jedinstveno rešenje za zaustavljanje klik prevara ali postoji više načina sa kojim možete da se zaštitite od uzaludnog rasipanja novca na oglašavanje.

Šta preduzeti

Trebate li biti zabrinuti zbog klik prevare? Ukoliko trošite više od nekoliko stotina dolara na oglašavanje na Internetu mesečno, pametno bi bilo obratiti pažnju na dve ključne stvari u borbi sa klik spamom i klik prevarom:

  1. Tehnika: Uporedite serverske evidencije (logs) i IP informacije sa poznatim “crnim listama”, “proxy listama” i “spam listama”.
  2. Analitika: Koristite vašu analitiku i pažljivo pratiti pokazatelje uspeha. Pogledajte obrasce sa Web prometom kako bi procenili da li je Web promet ljudski. Nemojte biti opsednuti stopom učestalosti klikova (CTR) koja jeste jedan od najvažnijih pokazatelja uspešnosti oglasnih kampanja (stopa učestalosti klikova pokazuje procenat klikova u odnosu na broj prikazanih oglasa), umesto toga, rangirajte svoje plaćene kanale oglašavanja po povratu investicije a zatim napravite prioritete svojih troškova na osnovu te liste. Ako vam je došlo do povećanja Web prometa a stopa konverzije to ne prati, bilo bi mudro prestati sa plaćenim oglašavanjem na tom kanalu.

Potrebno je da što bolje razumete vaš Web promet, pratite nagli rast prometa i performanse, kao i da redovno proveravate postojeće “crne liste” kako bi se zaštitili i sprečili ogromne troškove za online oglašavanje koje neće dati nikakve rezultate jer se radi o klik prevari.

Botovi klik prevare stvaraju teške posledice na ekonomiju online oglašavanja. Kako su CPM brojevi naduvani od strane klik botova, pravi klik postaje sve skuplji. Čak i ako su klik botovi prilagođeni da kliknu na oglase, sticanje stvarnih potrošača postaje sve skuplje. CPM (cena oglasa za hiljadu prikaza) je model oglašavanja u kom se oglašavačima naplaćuje svaki put kad se oglas prikaže korisniku, bez obzira da li je korisnik kliknuo na oglas ili ne. Naknada se temelji na svakih 1000 impresija (pojavljivanja oglasa).  Na primer, banner oglasi se prodaju po CPM modelu  (M – rimsko 1000).

Problemi klik prevare na značajnijim Web sajtovima ukazuje na problem u čitavoj branši koji treba hitno rešavanje. Industrija online oglašavanja treba da nastavi da sarađuje sa svima razmenjujući podatke kako bi se sprečile neke buduće prevare.

Na kraju, klik prevara nije samo problem industrije online oglašavanja već svih koji nude neki sadržaj online.

Na kraju, važno je naglasiti da je potrebno obratiti pažnju na tehnički i analitički apsekt u cilju borbe i sa klik prevarom.