android-aplikacije.png

Sudeći prema nalazima nekoliko izvora, uskoro bi se trebala pojaviti nova verzija Google-ovog mobilnog operativnog sistema Android. S obzirom da se približava Google I/O 2013 konferencija, za očekivati je bilo da će Google objaviti set nadogradnji funkcionalnosti za svoj mobilni operativni sistem.
Android 4.3 Jelly Bean još uvek nije zvanično najavljen ali se ova verzija već nalazi u fazi testiranja što znači da će se ranije najavljena verzija Android 5.0 Key Lime Pie pojaviti nešto kasnije ove godine.

Nekoliko sajtova među kojima su Android Police, SlashGear i Pocket-lint nedavno su na svojim serverima otkrili tragove uređaja sa rezolucijom 384×592 koji radi sa operativnim sistemom Android 4.3 Jelly Bean.

android 4.3

Android Police je čak otkrio da su njegovim serverima pristupali Nexus 7 i Nexus 4 sa operativnim sistemom Android 4.3. Ovo je donekle sasvim logično s obzirom da Nexus modeli uvek prvi dobiju najnovije ažuriranje Androida.

Iako je bilo očekivano predstavljanje nove verzije operativnog sistema Android ipak, za mnoge je veliko iznenađenje pojavljivanje verzije Android 4.3. Do sada su mnogi verovali da će Google na predstojećoj konferenciji konačno obaviti Android 5.0 Key Lime Pie ali, sudeći prema ovim nalazima Google će se bar još neko vreme držati Jelly Bean.

Prema nekim izvorima, Android 4.3 treba da pruži podršku za nove tehnologije kao što su Bluetooth Low Energy (BLE) i OpenGL ES 3.0. Bluetooth Low Energy (BLE), kao što samo ime sugeriše, smanjuje potrošnju energije bez uticaja na povezivanje dok će OpenGL ES 3.0 poboljšati grafiku.

U svakom slučaju, Google I/O 2013 konferencija, koja počinje 15. maja, će biti vrlo zanimljiva a korisnici svakako mogu očekivati objavljivanje velikog broja novih Android funkcija.