kimdotcom.jpg

Kontraverzni Kim Dotcom saopštio je da je on pronalazač takozvanog sistema autentifikacije u dva koraka i da poseduje patent kojim to može da dokaže.

Osnivač nekada vrlo popularnog sajta za delenje sadržaja Megaupload, koji je ugašen u spektakularnoj akciji prilikom koje i on uhapšen, ističe da se ovaj sigurnosni mehanizam koristi od strane američkih kompanija više od milijardu puta nedeljno i sve to bez odobrenja njega kao vlasnika patenta.

Kim Dotcom navodi da ne želi da podnosi tužbe ali da će to uraditi ako kompanije kao što su Google, Facebook i Twitter ne pomognu finansiranje njegove pravne bitke sa vladom SAD.

On je ponudio i dokaz za svoje tvrdnje: patent US6078908 pod nazivom "Metod za autorizaciju u sistemima za prenos podataka" podnesen je  1998 godine a objavljen 2000 godine. Patent je podneo Kim Schmitz, koji je 2005 godine legalno promenio ime u Kim Dotcom. Po svemu sudeći redi se o jedinom patentu koji je do sada objavio.

Autentifikacija sa dva faktora (ili više-faktorna autentifikacija, verifikacija u dva koraka) ne oslanja se samo na lozinku za prijavljivanje na nalog, većina implementacija svodi se na nešto što znate (tj. lozinku) i kombinuje sa nečim što imate (npr. pametni telefon, dongle). Ideja se sajtoji u tome da čak i ako hakeri otkriju lozinku, najverovatnije da nemaju telefon (ili obrnuto). U poslednjih nekoliko godina, ovaj način autentifikacije uveo je veliki broj popularnih online servisa.

Google, Facebook, Twitter, ja vas molim za pomoć. Koristite moj patent besplatno ali vas molim da finansirate moju odbranu,

poručio je Kim Dotcom putem Twitter-a.

Ekscentrični online preduzetnik tvrdi da je njegova pravna odbrana do sada koštala oko 50 miliona dolara i da mu je za nastavak borbe potrebna finansijska pomoć.