Adobe

Kompanija Adobe predstavila je model pretplate za mnoge svoje vrlo popularne programe, uključujući Photoshop i Dreamweaver.

Do sada su kupci plaćanjem jedinstvene naknade za Adobe Creative Suite dobijali kontinuirani pristup programima. Od sledećeg meseca za kontinuirani pristup bilo pojedinačnim ili programima u celini, kupci će morati plaćati mesečnu naknadu.

Samostalne verzije će i dalje biti dostupne, ali se neće moći nadograditi. Adobe Creative Suite zameniće servis na bazi pretplate, Adobe Creative Cloud. Ustvari, pretplata na Adobe Creative Cloud servis biće će jedini način da se nadogradi softver.

Kompanija navodi da će samostalna verzija Creative Suite, koja sadrži 16 programa, uključujući Photoshop, Illustrator, Audition, Dreamweaver i Premiere, biti zamrznutaa na verziji 6. Ispravke grešaka će biti dostupne za ovu verziju, ali ne i nove funkcije i poboljšanja.

Kao i do sada, Adobe i sa Creative Cloud nudi nekoliko različitih opcija plaćanja. Novi korisnici mogu kupiti pretplatu od 50 dolara mesečno, obavezujući se na godinu dana, (ili 75 dolara mesec za mesec), sa kojom će dobiti pristup punom paketu softvera plus svim Adobe Edge uslugama i 20 GB besplatnog prostora za skladištenje u Cloud-u.

Ako trebate samo jednu aplikaciju, možete se pretplatiti na nju za 20 dolara mesečno sa godišnjom obavezom (ili 30 dolara mesec za mesec), i ovde takođe dobijate 20 GB prostora za skladištenje u Cloud-u i pristup ograničenom skupu online usluga.

adobe creative cloud