david-karp-tumblr

Yahoo je danas zvanično potvrdio kupovinu popularnog blogging servisa Tumblr za oko 1,1 milijardu dolara.

Pre nekoliko dana pojavile su se glasine da Yahoo kupuje Tumblr koji je ogromna platforma za blogovanje i deljenja sadržaja. Servis ima 108 miliona blogova na kojima se svake sekunde objavi 900 novih postova. On ima više od 200 miliona jedinstvenih posetilaca mesečno i 120.000 registracije svaki dan. Velika slabost Tumblr-a je monetarizacija. Servis je prošle godine ostvario samo 13 miliona dolara prihoda tako da je to mesto gde Yahoo vidi da može napraviti mnogo više, posebno što se tiče zarade kroz različite vidove oglašavanja.

Dve kompanije će zajednički raditi na mogućnostima za oglašavanje koje su neprimetne i poboljšavaju iskustvo korisnika. Mi obećavamo da nećemo upropastiti Tumblr i njegovu neverovatnu posebnost. Servis će ostati da radi nezavisno sa osnivačem David Karp-om koji će ostati na mestu izvršnog direktora. Yahoo želi damo da pomogne Tumblr-u da radi još bolje,

navela je Marissa Mayer, izvršni direktor kompanije Yahoo.

Dvadesetšestogodišnji David Karp bio je jedan od najbogatijih Internet preduzetnika i pre nego što je prodao Tumblr kompaniji Yahoo. Procene govore da je pre ovog posla bio “težak” oko 200 miliona dolara. Od svoje 11. godine zarađivao je izradom Web sajtova, sa 15 godina privukao je pažnju na sebe radeći za animacijsku kuću Frederator Studios. Tumblr je osnovao 2007 godine sa kojim je u roku od samo dve nedelju uspeo privući 75.000 korisnika.

Ono što je privuklo kompaniju Yahoo svakako je vizija, mlada publika i činjenica da Tumblr do sada nije uspeo adekvatno da monetarizuje potencijal koji ima. Ostaje da se vidi da li će Yahoo zaista uspeti u tome i kojom brzinom će se Tumblr u budućnosti razvijati.