tumblrfunding.jpgJedan od najpopularnijih blog servisa Tumblr razmišlja o ponudi za preuzimanje u vrednosti od 1,1 milijardu dolara od strane kompanije Yahoo.

Iako je Tumblr imao samo 13 miliona dolara prihoda u 2012 godina, primio je 125 miliona dolara investicija uz procenu vrednosti od 800 miliona dolara ipak, izvršni direktor Tumblr-a David Karp smatra da je ponuda kompanije Yahoo isuviše mala.

Poređenja radi, Facebook je kupio Instagam za otprilike milijardu dolara tako da Tumblr s pravom razmišlja o ponudi Yahoo-a ali, treba reći da je Instagram ipak bio u boljoj poziciji o Tumblr-a. Naime, Instagram je imao više ponuda za preuzimanje dok Tumblr ima samo jednu, ovu kompanije Yahoo. Razlog za to je što je Yahoo vodio ove pregovore u tajnosti pa mnogi zainteresovani poput Facebook-a, Microsoft-a i mnogih drugih zainteresovanih nisu bili u prilici da svoje ponude stave na stol.

Pored toga Tumblr, poznat po tome što mrzi oglašavanje tek je posle pet godina postojanja odlučio da pokuša da zaradi ozbiljniji novac. Prema nekim analizama, Tumblr je potrošio većinu od 125 miliona dolara investicija tako da bi u skorije vreme morao pronaći nove investitore.

Velika strateška greška svakako je bežanje od oglašivača. Tumblr je tek sredinom prošle godine počeo ozbiljno da se otvara oglašivačima, planirano je se krajem godine predstavi treći veliki oglasni proizvod, plaćanje po impresiji, gde vi plaćate za svako prikazivanje oglasa korisniku. Da je Tumblr bio agresivniji po pitanju monetarizacije svoje platforme sigurno bi sada bio mnogo privlačniji invstitorima dajući mu mogućnost da opuštenije donese odluku o ponudi kompanije Yahoo.

S druge strane, nema sumnje da je Tumblr veliki generator Web prometa, rangiran je kao deveti najpopularniji sajt u SAD i sa 217 miliona jedinstvenih globalnih posetilaca mesečno koji postuje 74 miliona postova svakog dana. Samo mali broj kompanija ima kapacitet da monetarizuje Tumblr-ovih 108 miliona blogova, 51 milijardu postova i 16 milijardi pregleda stranica mesečno, među njima je i kompanija Yahoo.

Yahoo je za ponedeljak zakazao misterioznu konferenciju za novinare na kojoj će biti prisutna i Marissa Mayer. Mnogi smatraju da će na konferenciji direktorka kompanije Yahoo zvanično objaviti preuzimanje blog servisa Tumblr.

Tumblr je osnovan 2007 godine i ima 175 zaposlenih.