pametni telefon jolla

Jučer je Jolla predstavila svoj prvi pametni telefon koji radi sa mobilnim operativnim sustavom Sailfish.

Jolla Sailfish je mobilni operativni sustav baziran na Nokia MeeGo kojeg je razvila skupina bivših zaposlenika kompanije Nokia a prvi put je predstavljen krajem prošle godine.

Jolla smatra da će njeni mobiteli biti vrlo jaka konkurencija postojećim telefonima srednje i visoke klase.

Jolla je jučer predstavila mobitel koji ima zaslon od 4,5 inča, dual core procesor, 16 GB interne memorije proširive sa microSD karticom, zadnju kameru od 8 MP, prednju kamera, podršku za 4G LTE, Sailfish OS koji je u skladu sa Android aplikacijama.

Telefon ima izmjenjiv stražnji oklop koji Jolla naziva  "Other Half". Zanimljivo, shema boja operativnog sustava se mijenja u skladu sa bojama izmjenjivog stražnjeg oklopa koji će u početku će biti dostupan u tirkiznoj, crvenoj i zelenoj boji.

Jolla Sailfish OS ima fleksibilnost jedinstvene, otvorene platforme i kao takva podržava i aplikacije namjenjene za uređaje koje pokreće Google Android.

Sa operativnim sustavom Sailfish stvorili smo jedno jednostavno, lijepo i toplo iskustvo. Sadržaj je predstavljen jasno, s animacijama, haptics tehnologijom i zvukovima koji interakciju korisnika čini jedinstvenom. Razvili smo revolucionarni korisnički interfejs oko koncepta interakcije bez napora, dizajniranog da ponudi najbolje multitasking iskustvo. Korištenje Jolla mobitela je tako intuitivno da možete pokretati svoje omiljene značajke čak i bez gledanja na uređaj. Nismo željeli gumbe, fokusirali smo se na geste za navigaciju, a sve je osmišljeno s ciljem da uređaj doista pruži osjećaj prirodnog i intuitivnog, što je uistinu iskustvo mobilnog uređaja sljedeće generacije,

priopćila je Jolla.

jolla2