1

Američka javnost veoma je uzdrmana i zabrinuta sa navodima da vlasti prisluškuju Američke i međunarodne korisnike Interneta putem Facebook-a, Google-a, YouTube-a i većeg broja drugih usluga iza kojih stoje najveće tehnološke kompanije kao što su Apple, Microsoft, Yahoo, AOL i mnoge druge.

Guardian i Washington Post prvi su objavili izvješće o programu za nadziranja korisnika Interneta pod kodnim nazivom PRISM.

PRISM je program prikupljanja podataka koji je rođen iz Protect America Act-a. Ovaj zakon je 2007 godine odobrio Američki Kongres i on nadležnim službama dopušta prisluškivanje komunikacija bez naloga. Program je namijenjen za  borbu protiv terorizma, omogućavajući Američkim vlastima da pristupaju podacima i informacijama svih onih za koje smatraju da su prijetnja Američkoj nacionalnoj sigurnosti.

PRISM navodno omogućuje izravan pristup središnjim korporativnim serverima koji sadrže informacije i komunikaciju korisnika.

PRISMbriefingS2HApr2013_v1_0.pptx

Odmah nakon što je izvješće objavljeno mnoge prozvane kompanije objavile su  izjave kojima se kategorički negira bilo kakvo znanje ili angažman koji imaju vezu sa PRISM.

Kontroverze oko programa su da li su tech kompanije bile tihi suučesnici u praćenju, i da li PRISM nadzire Američke građane nelegalno (bez naloga). Kompanije Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, YouTube, Skype i Apple zanijekali su svoju umiješanost u programu te bilo kakvo znanje o njegovom postojanju.

S druge strane Američka vlada je potvrdila postojanje PRISM programa. Josh Earnest, glasnogovornik Bijele Kuće, priopćio je da je nadgledanje korisnika Interneta “vrlo bitan alat u zaštiti od terorističkih prijetnji jer omogućuje službama za suzbijanje terorizma da otkriju da li je neka sumnjiva osoba ili terorist u kontaktu sa drugim osobama koje mogu biti uključene u terorističke aktivnosti.