cyber_warfare.jpg

Samo par dana nakon što je svjetska javnost bila šokirana saznanjem da Američka Nacionalna Agencija za Sigurnost špijunira korisnike Interneta pod okriljem tajnog programa pod nazivom PRISM na vidjelo su se pojavili još neki vrlo interesanti dokumenti koje je objavio Guardian i hakerska skupina Anonymous.

Guardian je u manje od 48 sati od kada je ovaj skandal procurio u javnost, objavio treći tajni dokument Američke Nacionalne Agencije za Sigurnost. Dokument na 18 stranica sadrži smjernice o ofanzivnim efektima cyber​ operacija, koje nude jedinstvene i nekonvencionalane mogućnosti za ostvarenje američkih nacionalnih ciljeva diljem svijeta.

Tajni dokument naređuje raznim vladinim agencijama da se pripremi za ofenzivne “cyberwarfare” operacije i navodi da će vlada "identificirati ciljeve od nacionalne važnosti." U članku se citira izvor dobro upoznat sa tajnim programom prisluškivanja PRISM, da su optužbe SAD-a da Kineske vlasti organizirano sprovode cyber špijunažu "licemjerne" jer se izlaskom u javnost ovih tajnih dokumenata o programu za prisluškivanje Internet korisnika jasno vidi da su oni ti koji "sudjeluju u napadačkim cyber operacijama i hakiranjima širom svijeta."

Mi hakiramo sve i svugdje. Mi želimo da napravimo razliku između nas i drugih ali mi smo u gotovo svakoj zemlji na svijetu,

priopćio je ovaj neimenovani izvor.

Američka Nacionalna Agencija za Sigurnost intenzivno traga za osobom koja je medijima dostavila inkriminirajuće tajne podatke o prisluškivanju Internet korisnika.

Anonymous je također dao svoj doprinos rasvjetljavanju ovog za SAD vrlo neugodnog skandala objavljivanjem niza dokumenata za koje tvrde mogu dokazati postojanje mreže za razmjenu obavještajnih podataka.

Unatoč tomu što su Američke vlasti priznale postojanje sedmogodišnje PRISM programa, tehnološki giganti poput Microsoft-a, Apple-a, AOL-a, Yahoo-a, Facebook-a i Skype-a su izričito zanijekali da su vlastima pružali ekskluzivni pristup svojim serverima na kojima su se nalazile informacija o korisnicima.

Anonymous je objavio dokumente koji datiraju od 2008 godine, što otprilike odgovara vremenu kada je pokrenut PRISM program.