udio preglednika

Iako su pozicije na tržištu malo promijenile u svibnju, ipak jedna stvar je jasna, Internet Explorer 10 velikom brzinom osvaja tržište, kao ni jedna verzija do sada.

Internet Explorer sada ima 55,99 posto udjela na desktop tržištu.

Udio Firefox-a je također porastao na 20,63 posto dok je udio Chrome-a pao na 15,74 posto, što je najmanji udio još od kolovoza 2011 godine.

Safari je u svibnju neznatno povećao svoj udio tako da sada računa na rekordnih 5,46 posto tržišta. Opera je mjesec završila 1,77 posto tržišta.

desktop

Generalno, nema većih promjena u ukupnom pozicijama i udjelu na tržištu preglednika. Tradicionalno, korisnici veoma sporo usvajaju nove verzije Microsoft-ovog preglednika. Za razliku od Firefox i Chrome, Internet Explorer se nije automatski nadograđivao, umjesto toga nova verzija bi se distribuirala preko Windows Update s licencom na koju je trebalo klikati prije nego što se instalira.

Internet Explorer 10 je drugačiji, Microsoft je odlučio da se on distribuira automatski, “tiho” ažuriranje za korisnike operativnog sustava Windows 7, što je po svemu sudeći imalo dosta utjecaja na njegovo prihvaćanje. Sada 9,29 posto Web korisnika koristi Internet Explorer 10. Ovo je vro značajno povećanje u odnosu na 6,04 posto iz prošlog mjeseca.

Udio IE 10 još uvijek je manji u odnosu na verzije IE 8 i IE 9 koje koristi 23,09 posto i 15,39 posto Web korisnika.

Što se tiče operativnih sustava, najnovija verzija Microsoft-ovog operativnog sustava Windows 8 sada računa na 4,27 posto udjela na tržištu. Windows 7 je još uvijek lider sa udjelom od 44,85 posto. Sljedi desetljećje stari operativni sustav Windows XP sa udjelom 37,74 posto. Svakako da treba napomenuti da će za manje od godinu dana Microsoft prestati sa pružanjem podrške za XP.

Što se tiče mobilnog prostor, tu nije bilo značajnijih promjena. Safari, Android Browser i Opera Mini dominiraju.

mobile

Ono što možemo još istaći jeste da se Jelly Bean verzija Google-ovog mobilnog operativnog sustava Android raste impresivnom brzinom.

Jelly Bean, koji uključuje Android verzije 4.1 i 4.2, sada je instaliran na 33 posto svih Android uređaja. Od toga je Android 4.1 instaliran na 29 posto a Android 4.2 na 4 posto Android uređaja. Treba napomenuti da Jelly Bean ima mjesečnu stopu rasta od gotovo 5%.

Android Gingerbread i dalje je lider, instaliran je na 36,5 posto Android uređaja. Android Ice Cream Sandwich instaliran je na 25,6 posto Android uređaja, što je dva posto manje u odnosu na prošli mjesec. Ostale verzije, uključujući Froyo, Eclair i Donut instalirane su samo na 4,8 posto Android uređaja.

android verzije