Waze-navigacija.jpg

Već neko vreme kruže glasine da se Google, Facebook i Apple bore da kupe kompaniju Waze, kreatora istoimene, vrlo popularne aplikacije za mapiranje. Danas je nekoliko izvora među kojima je i izraelski Globes, prenelo da je borba završena i da je Google kupio Waze za 1,3 milijarde dolara.

U januaru je Waze odbila ponudu kompanije Apple u iznosu od 500 miliona dolara kao izuzetno malu.

Iako je ovo sticanje kompanije Waze očigledno velika pobeda za Google, ipak verovatno ono predstavlja još veći gubitak za najveću društvenu mrežu na svetu Facebook, koja je pokušavala već neko vreme da kupi kompaniju. Glasine kažu da su pregovori kompanija Facebooka i Waze propali delom zbog toga što je Waze želeo da zadrži svoje zaposlene u Izraelu, dok društvena mreža to nije želela.

Mnogi su smatrali da će ponuda Facebook-a nadmašiti sve ostale s obzirom da društvena mreža još uvek nema svoje rešenje za mapiranje i da bi kupovinom Waze sasvim sigurno dobila izuzetno kvalitetnu uslugu sa kojom bi mogla konkurisati vodećim kompanijama na tržištu

Waze je nastao 2006 godine kao rezultat open-source projekta za mapiranja kojeg je predvodio Ehud Shabtai a sama kompanija je osnovana 2009 godine u Izraelu. Kompanija navodi da ima oko 45 miliona korisnika u 193 zemlje sveta.

Aplikacija omogućava korisnicima da se uključe u zajedničke saobraćajne i navigacione informacije. Podaci o gužvama na putevima, nesrećama i slično, mogu da se dele sa drugim vozačima u realnom vremenu.Najnovija verzija aplikacije objavljena je prošlog meseca. Waze 3.7 podrazumeva integraciju sa Facebook-om, postavljajući Facebook događaje u navigacionu listu korisnika i omogućavajući im da vide napredak Waze prijatelja koji putuju na isti događaj.

Korisnici se mogu takođe pridružiti zajednici koja radi na poboljšanju podataka o samim kartama koje koriste TIGER (Topologically Integrated Geographic Encoding and Referencing) podatke iz Američkog Census Biroa.

Važno je naglasiti da je Waze aplikacija besplatna, uz oglašavanje na bazi lokacije.

Preuzimanje od strane kompanije Google navodno bi zvanično trebalo biti objavljeno ove sedmice.