Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Google zarađuje milijarde dolara od besplatnog Androida

bez komentara

android-aplikacije.png

Prema najnovijim podacima, prošle godine kompanija Google ostvarila je 4,61 milijardu dolara prihoda od oglašavanja na mobilnim uređajima.

Mnogi su se čudili kada je Google objavio da će njegov mobilni operativni sustav Android biti potpuno besplatan sumnjajući u ispravnost te odluke u smislu monetarizacije. Sve u svemu, Google je odlučio da proizvođačima mobilnih uređaja ne naplaćuje licencu, pet godina od tad, mnogima je postalo jasno da Google nikada nije želio da zarađuje ​​novac izravno od prodaje Android uređaja.

Izvješće kompanije eMarketer o mobilnom oglašavanju pokazuje svu brilijantnost kompanije Google kada je u pitanju način monetarizacija mobilnog operativnog sustava Android. Zašto prodavati licence za Android kada ga možeš dati besplatno, učiniti najpopularnijim na svijetu i zaraditi milijarde dolara od oglašavanja.

Oglašivači su u 2012 godini na mobilno oglašavanje potrošili 8,8 milijardi dolara, od toga, Google je ostvario 4,61 milijardu dolara što je trostruko više u odnosu na 2011 godinu.

Koliko je Google dominantan na tržištu mobilnog oglašavanja pokazuju i to da je Facebook druga kompanija po veličina na tržištu mobilnog oglašavanja sa udjelom od 13%. Najveća društvena mreža na svijetu prošle godine od oglašavanja na mobilnim uređajima ostvarila je 470 milijuna dolara prihoda. Svakako da je važno napomenuti da je Facebook relativno nov igrač na ovom tržištu koji prije dvije godine nije ni imao prihode od mobilnog oglašavanja.

1

Kompanija eMarketer procjenjuje da će i u 2013 godini Google gotovo udvostručiti svoje prihode od oglašavanja na mobilnim uređajima, nevjerojatnih 8,85 milijarde dolara, što bi trebalo predstavljati oko 56% ukupnih globalnih prihoda od mobilnog oglašavanja. Ove godine Facebook bi trebao ostvariti oko 2 milijarde dolara od mobilnog oglašavanja što predstavlja ogroman rast od 333 posto u odnosu na 470 milijuna dolara iz 2012 godine.  Mikroblogging platforma Twitter prošle godine ostvarila je 140 milijuna dolara dok bi ove godine trebala to udvostručiti na 310 milijuna dolara.

2

Kad uzmete u obzir da su se prihodi od oglašavnja na mobilnim uređajima udvostručili između 2011 i 2012 godine, a očekuje se da će se taj trend nastaviti i ove godine, onda vidite da se Google nalazi u sjajnom položaju na ovom brzorastućem tržištu. Google je postigao ovo najviše zahvaljujući Androidu, koji je postao najpopularniji mobilni operativni susutav na svijetu, ali i popularnosti Google usluga na Apple iOS uređajima.

Kompanije Microsoft nema na listi kada su u pitanju prihodi od mobilnog oglašavanja ali za one koji ne znaju, Microsoft zarađuje milijarde dolara od Google Androida!

Svakako da treba reći da je što se tiče ukupni prihoda od digitalnog oglašavanja (Internet oglašavanja), Google također nesporni lider.

3

Na digitalno oglašavanja prošle godine se potrošilo 104 milijarde dolara, samo na oglašavanje na Google-u potrošeno je 32,73 milijarde dolara.

Kompanija eMarketer procjenjuje da će u 2013 godini Google od digitalnog oglašavanja ostvariti 39 milijardi dolara prihoda ili 33 posto ukupnih prihoda.

4

Written by Slavnic Predrag

14 Juna, 2013 at 6:01 pm

Ostavi komentar