steve-ballmer-hugging-ryan-seacrest_thumb.jpg

Poznati su problemi koje kompanija Microsoft ima sa usvajanjem operativnog sustava Windows 8, gdje se korisnici žale na mnoge promijene kao što su nedostatak gumba Start, promjena početnog zaslona, itd., ali treba istaći i urađena poboljšanja pogotovu u procesu instalacije operativnog sustava.  Međutim, problem dinamike usvajanja Windows 8 je mali u odnosu na borbu koju kompanija vodi sa svojim Windows Phone na tržištu mobilnih operativnih sustava gdje dominiraju Android i iOS.

Zajedno sa kompanijom Nokia uložen je ogroman trud kako bi se napravio značajniji prodor na tržištu mobilnih operativnih sustava ali to još uvijek ide sporo. Ono što je dobro za Microsoft jeste da on zarađuje milijarde dolara od Google Android-a.

Naime, prilikom izrade svog mobilnog operativnog sustava Android, Google je ilegalno koristio tehnologije brojnih tehnoloških kompanija uključujući i Microsoft. Umjesto da prolaze kroz vrlo neugodne sudske parnice koje traju godinama, veliki broj proizvođača Android uređaja pristala je potpisati Microsoft-ov sporazum o licenciranju. Trenutno, više od 20 proizvođača ima potpisan sporazum sa Microsoft-om a među njima su i kompanije HTC, LG i Samsung.

Ove naknade za licenciranje donose vrlo ozbiljan novac kompaniji Microsoft. Vjeruje se da većina proizvođača Android uređaja plaća kompaniji oko 8 dolara za svaki uređaj koji prodaju što znaći da će u ovoj godini Microsoft od Androida zaraditi negdje oko 3,5 milijardi dolara!

Dobrom vijesti za Microsoft bi se mogli nazvati i pokazatelji prema kojima isporuka Android uređaja i dalje raste bez znakova usporavanja.

Očekivanja su da će u 2017 godini biti isporučeno oko 1,5 milijardi Android telefona, i ako kompanija Microsoft bude naplatila naknadu od samo polovice tih uređaja, to znači 6 milijardi dolara zarade od konkurentnog operativnog sustava, što morate priznati zvuči fantastično.

Prema nekim statistikama Microsoft trenutno ima potpisan sporazum o licenciranju sa 75% proizvođača Android uređaja, gledajući iste podatke to znači da bi Microsoft u 2017 godini od Google Androida mogao zaraditi 9 milijardi dolara.