korisne precice na tastaturi

Juče smo u članku “Nekoliko kompjuterskih trikova za koje možda niste znali” govorili o nekim zgodnim trikovima sa kojima možete poboljšati svoju efikasnost.
U ovom članku takođe ćemo navesti još nekoliko trikova koji se odnose na kucanje teksta i prečice na tastaturi.

Trikovi pri kucanju teksta

Evo par trikova koje možete primeniti pri kucanju teksta:

  • Da bi obrisali celu reč umesto brisanja jednog slova, pritisnite tastere „CTRL + BKSP“ (Backspace) i obrisati ćete celu reč iza kursora. Na ovaj način ćete znatno brže brisati reči koje pogrešno napišete.
  • Pomeranje kursora sa mišem dok kucate ponekad može biti vrlo frustrirajuće, jer se vaše kucanje traje duže nego što je potrebno. Da biste ubrzali proces, pomerajte kursor sa prečicama na tastaturi. Da biste ga premestili na početak prethodne reči, pritisnite „CTRL + Strelica Levo“. Da biste ga premestili na početak sledeće reči, koristite „CTRL + Strelica Desno“.
  • Ako je potreban da napravite pod-tekst ili nad-tekst, pritisnite tastere “CTRL + =“ ili „CTRL + SHIFT + =“.

Prečice na tastaturi

Kako kopirati samo aktivni prozor u clipboard? Normalno, taster “Print Screen“ (PrntScr) kopira ceo ekran međutim, kombinacijom “ALT + Print Screen“ kopiraćete samo trenutno aktivni prozor u clipboard.

Da li ste znali da možete opozvati skoro svaku akciju (Undo)? Kombinacija tastera “CTRL + Z“ će vam to omogućiti. Važno je napomenuti da se ovo ne odnosi samo kod kucanja teksta , ako slučajno izbrišete ili premestite neku datoteku, pritisnite “CTRL + Z“ i vratićete je tamo gde je bila. Dobro je  znati da u pretraživačima Chrome i Firefox možete opozvati zatvaranje kartica kombinacijom tastera “CTRL + SHIFT + T“.

Možda niste znali da vam kombinacija “Alt + TAB“ omogućava da se krećete kroz trenutno otvorene prozore. Ova prečica vam znatno olakšava prebacivanje između pokrenutih procesa a ako želite još moderniji način kretanja kroz otvorene programe, “Windows + TAB“ će uraditi posao za vas.

„CTRL + ALT + DELETE“ je jedna od najčešćih prečica koju skoro svi poznaju a koristi se za prekida sve procese, što znači da ne morate uvek posezati za ponovnim pokretanjem računara (restart). Ako van neki proces blokira računar, koristite ovu komandom da bi jednostavno prekuli sve procese.

Da bi zatvorili program u kom se nalazite pritisnite “ALT + F4“. Vrlo korisna prečica s obzirom da vam štedi vreme da pomerite miš do gornjeg desnog ugla gde treba da kliknete na “X”.

Ponekad imate gomilu otvorenih stvari koje želite što brže minimizirati kako bi došli do desktopa. Jednostavnim pritiskom na „Windows + D“ minimizirati ćete sve što imate otvoreno. Sa ovom prečicom ćete uštedeti dosta vreme koje bi utrošili na minimizovanje svakog prozora posebno.

Task Manager možete otvoriti direktno sa prečicom „CTRL + SHIFT + ESC“.

Još jedna vrlo korisna prečica je „Windows + Pause/Break“ sa kojom ćete otvoriti prozor sa informacijama o sistemu (System Properties). Ovo je možda i jedina stvar za koju ćete koristiti taster „Pause/Break”.

sysinfo