hakeri koriste web kamere za spijuniranje

Mlade djevojke posebno su na meti osoba koji hakiraju njihova računala kako bi dobili pristup njihovim web kamerama. Hakeri putem Interneta šalju virus koji im omogućuje pristup računalu žrtve bez njihova znanja.

U procesu koji se zove "ratting" oni preuzimaju kontrolu nad web kamerom žrtve sa kojom ih promatraju u privatnosti njihovih domova.

BBC Radio je sproveo istragu sa kojom je utvrdio da čak postoji crno tržište na kom se za nekoliko funti prodaje mogućnost gledanja žrtava. Otkriveno je da i pedofili također koriste istu tehniku za promatranje djece koja imaju računala u svojim spavaćim sobama.

Oni varaju žrtve da preuzmu određeni softver na svoja računalu, obično putem e-mail linka. Linkovi izgledaju tako kao da vode do slika, glazbe, priča poznatih osoba pa čak i savjeta vezanih za različite dijete.

Jednom kada se instalira ovaj softver, “Remote Administration Tool„ (RAT), on hakerima omogućava preuzimanje kontrole nad računalom žrtve. Hakeri tada mogu pristupiti hard disku i svim osobnim datotekama pohranjenim na računalu.

Policija je sprovela svoju istragu kojom je otkrila veliki broj osoba povezanih sa špijuniranjem putem web kamere. Matthew Anderson, 36 godina star, osuđen je na 18 mjeseci nakon što je proglašen krivim da je zarazio više od 200.000 računala sa virusom koji dopušta špijunirajne putem web kamere.

Glasnogovornik Engleske policije naglašava da je svaki neovlašteni upad u osobno računalo kazneno djelo te da korisnici na raspolaganju imaju niz niz načina da se zaštite od ove vrste narušavanja privatnosti, jedan od njih je i instaliranje antivirus softvera koji će spriječiti većinu pokušaja hakiranja i izbrisati “Remote Administration Tool„ (RAT).