windows 8

Microsoft je predstavio Windows 8.1, besplatnu nadogradnju Windows 8, koja vraća dugme Start (mada bez menija Start), sposobnost pokretanja (boot) direktno na radnu površinu, bolje pretraživanje i još više modernog korisničkog interfejsa.

Windows 8.1 Preview možete preuzeti sa Windows Store, budite spremni da će to malo potrajati jer je nadogradnja “teška” oko 2,5 GB.  Svaki Windows 8 ili Windows RT računar ili tablet moraju individualno preuzeti masivnu nadogradnju sa Windows Store.

Kao što je i obećao Microsoft je takođe ponudio Windows 8.1 u ISO formatu koji možete narezati na DVD ili ga kopirati na drugi prenosivi medijum, kao što je fleš disk, za naknadnu instalaciju ili nadogradnju više računara i uređaja.

Windows 8.1 Preview ISO možete preuzeti na Microsoft-ovoj stranici. Preuzimanjem ISO datoteke i narezivanjem na DVD ili na USB fleš disk, korisnici mogu nadograditi svoj računar ili tablet mnogo brže, čak kada su i offline.

Microsoft je objavio ISO datoteke koje su  veličine od 2,7 GB do 3,9 GB, u zavisnosti od jezika i da li se radi o nadogradnji 32-bitnog ili 64-bitnog operativnog sistema. ISO datoteke Windows-a 8.1 dostupne su na engleskom, arapskom, kineskom, francuskom, nemačkom, japanskom, portugalskom, ruskom, španskom i turskom jeziku.

Nakon preuzimanja, ISO datoteku morate konvertovati u bootable medij, obično ili DVD ili USB fleš disk pa zatim uraditi nadogradnju svog Windows 8, Windows RT, Windows 7, Vista pa čak i Windows XP sistema.

Sistemi koji koriste Windows 8 Enterprise za nadogradnju moraju koristiti ISO opciju. Takođe, korisnici starijih operativnih sistema Windows XP, Vista, Windows 7 moraju koristiti bootable medij sa ISO datotekom i uneti generičku šifru proizvoda za aktiviranje: NTTX3-RV7VB-T7X7F-WQYYY-9Y92F

Windows 8.1 Preview donosi mnoštvo unapređenja i proširenja, treba istaći bolji sistem pretrage, dodavanje Start dugmeta, Internet Explorer 11 i DirectX 11.2. Takođe, integracija sa SkyDrive je sada još dublja, zaključavanje ekrana je personalizovanije, tu je i sposobnost da odgovori na Skype pozive bez otključavanja uređaja kao i pristup opcijama Control Panel-a dok ste u Metro modu. Napravljena su i mnoga poboljšanja koja se tiču aplikacija uključujući gledanje aplikacija “side-by-side”, a i aplikacije se od sada automatski ažuriraju.

Kao i kod svih Beta verzija i ovde postoje potencijalni rizici. Na primer, Windows RT korisnici neće biti u mogućnosti koristiti System Restore sa Windows 8.1 Preview. Microsoft navodi da će Windows 8.1 Preview izdanje korisnici moći nadograditi kada bude objavljena konačna verzija.

Microsoft upozorava da ako korisnik odluči da nadogradi svoj operativni sistem sa ISO datotekom neće biti u mogućnosti uraditi deinstalaciju.

Kompanija je objavila i druge informacije vezane za nadogradnji na Windows 8.1 u kratkom FAQ.