google-cloud-playground

Najveći izazovi kod usvajanja nove platforme su nepoznavanje, neizvesnost i povećanje troškova. Upravo je zato Google Cloud Playground savršeno mesto za programere koji žele da razvijaju svoje aplikacije u Cloud-u.

U bukvalno dva klika, možete pokrenuti razvojni projekat u Cloud-u, videti svoj kod i igrati se sa aplikacijom u Google App Engine, Compute Engine ili Datastore.

Ponekad bi jednostavno želeli isprobati neke stvari, proveriti kako radi dio koda, ali vam je prosto nepraktično prolaziti kroz sve te korake poput instaliranja App Engine SDK, postavljanje naloga i postavljanje celog razvojnog okruženja. Google Cloud Playground vam omogućava da programirate u Cloud-u, da eksperimentišete sa servisima kao što su App Engine, Cloud Storage i Cloud SQL bez potrebe da prolazite kroz ove duge procese instalacije.

Alat koji se bazira na pregledniku dizajniran je za testiranje uzoraka koda , pa čak i evaluaciju API-ja i deljenje dijelova koda bez mučenja sa izgradnjom kompletnog razvojnog okruženja .

Programeri mogu početi sa uzorcima projekata koje je Google već kreirao ili možete klonirati open source App Engine projekte u Python iz Github. U svakom slučaju, videćete uzorak koda i projekte u sekundi. Igrajte se sa promenljivim, dodajte nekoliko redova koda, promenite neke stringove, a onda jednostavno kliknite na zeleno dugme sa strelicom kako bi se kod izvršio na Google-ovoj Cloud platformi. Rezultate ćete vidjeti  u realnom vremenu u prozoru svog preglednika.

Treba reći da ovo nije adekvatno rešenje za Web razvoj iz razloga što ste za sada ograničeni na Python 2.7 App Engine aplikacije, a kod urednik i server koji imitira razvojno okruženje podržavaju samo osnovni set funkcija.

Poslednjih nekoliko godina prisutan je trend online učenja programiranja i u suštini ovo je nastavak tog trenda, Google Cloud Playground je nešto slično Codecademy samo za Cloud, može se reći da je ovo okruženje za razvoj aplikacija u Cloud-u za početnike.

google-cloud-playground-2