zynga gasi kreatora igre draw something

Informacija koja verovatno neće iznenaditi veliki broj ljudi jeste da Zynga, kreator mnogih popularnih društvenih igara poput FarmVille, otpušta gotovo 20 odsto svojih zaposlenih u cilju značajnog restrukturiranja ukupnog poslovanja.

Osnivač i izvršni direktor kompanije Mark Pincus navodi da je model koji ih je služio tako dobro i zahvaljujući kojem su postali multi-milijarderska kompanija, lider na tržištu društvenih igara, sada je teško održiv.

Po svemu sudeći plan je da se poslovanje okrene u pravcu mobilnih platformi.

Mark Pincus navodi da će smanjenje uticati na svaki aspekt kompanije i sa njim treba da se ostvari ušteda od skoro 80 miliona dolara. Kompanija Zynga će otpustiti 520 ljudi, ili 18 odsto od svojih 2.902 zaposlena. Proces otpuštanja bi trebao biti završen do avgusta.

On takođe ističe da ova odluka predstavlja proaktivnu posvećenost svojoj misiji povezivanja sveta putem igara a prema njegovim rečima, mobilni uređaji i ekrani osetljivi na dodir uvode revoluciju u svet igara.

Nekoliko izvora navodi da će među prvima titi ugašen OMGPOP, kreator izuzetno popularne igre Draw Something, koga je pre godinu dana Zynga kupila za skoro 200 miliona dolara.

Prema nekim izvorima Zynga će zatvoriti kancelarije u Los Anđelesu, Dalasu i Njujorku. Te kancelarije uključuju tim u Los Anđelesu koji je kreator igre Empires & Allies, tim u Dalasa koji je kreirao igru CastleVille i OMGPOP u Njujorku.

Portparol kompanije Zynga odbio je komentarisati navode o studijima koji bi trebali biti zatvoreni.