zbogom altavista

Yahoo je u aprilu ugasio sedam servisa a nedavno je najavio planove za gašenje još 12 svojih servisa u sklopu kontinuiranih napora sa kojima kompanija želi da izoštri svoj fokus i kreira proizvode bitne za svakodnevni život korisnika.

Trećina programa već je ugašena, dok će ostali biti ugašeni u narednih nekoliko nedelja.

Yahoo Axis, Yahoo Browser Plus, Yahoo Citizen Sports i Yahoo WebPlayer nisu više funkcionalni. Axis je bila usluga koja je nudila niz dodataka za pretraživače i mobilne aplikacije, koje je bila u stanju da dostavi rezultate pretrage brže i sa više odgovara. Browser Plus je bio još jedan dodatak za preglednik koji je korisnicima omogućavao da instaliraju druge funkcije bez potrebe za restartovanjem preglednika. Citizen Sports je bio portal koji se olakšavao interakciju između navijača dok je Yahoo WebPlayer dozvoljavao webmasterima da dodaju video i audio na svoje sajtove .

KompanijaYahoo takođe planira da u ovom mesecu ugasi i usluge kao što su Foxy Tunes, Yahoo RSS Alerts, Yahoo Neighbors Beta, AltaVista, Yahoo Stars India i Yahoo Downloads Beta.

Verovatno da većini ljudi neće nedostajati mnoge od ovih usluga jer za većinu nisu ni čuli. Naravno, izuzetak je AltaVista, jedan od najpopularnijih Web pretraživača 90-ih godina koga je Yahoo kupio 2003 godine.

Na kraju, Yahoo Local API and Yahoo Term Extraction API će biti ugašeni 28. septembra.

Direktorka kompanije Yahoo Marissa Mayer još pre par meseci je najavila da želi da ugasi neprofitabilne proizvode kako bi se mogli fokusirati na one koje privlače korisnike. Ona je u februaru izjavila da želi da ugasi 80 odsto Yahoo-ovih mobilnih aplikacija.