rss-alternative

Kompanija Google u martu je objavila da 1. srpnja gasi popularni RSS čitač Google Reader. Stigao je i taj dan, danas će Google Reader biti ugašen što znači da  definitivno morate preći na neko alternativno rješenje. Iako postoje deseci alternativa ipak, ako želite kompatibilnost sa različitim platformama i sinkronizaciju između različitih uređaja za stvari kao što su čitanje i favoriti, vi nemate mnogo opcija na raspolaganju.

Ako pristupate svom news feedu samo sa jednog uređaja onda ćete biti zadovoljni sa svakom aplikacijom sposobnom za isporuku RSS. Međutim, čak i ako ne morate sinkronizirati uređaje ovaj scenarij ima neka ograničenja. Zbog načina na koji većina RSS feed-ova radi, samo posljednjih nekoliko članaka će se skinuti, a ne svi novi u odnosu na to kada ste zadnji put provjeravali. To znači, da bi bili sigurni da imate sve članke, vaša RSS aplikacija mora raditi u pozadini cijelo vrijeme, a to nikako ne može smatrati idealnim rješenjem.

S druge strane, RSS usluge bazirane na serverima, kao što je Google Reader, su nešto što možemo smatrati idealnim rješenjem. Ove RSS usluge često provjeravaju vaše izvore te preuzimaju nove članke u svoju lokalnu bazu podataka. Na ovaj način kad god da pristupate usluzi, sa vašeg preglednika ili bilo koje mobilne ili desktop aplikacija koja je povezana sa njom, vi ćete imati na raspolaganju sve nove članke u odnosu na vašu posljednju sinkronizaciju.

Trenutno nabolje besplatne alternative su Feedly i Digg Reader.

Feedly

Feedly je vjerojatno najpopularnija i najbolja alternativa za Google Reader. Prema svim dosadašnjim pokazateljima, Feedly će sasvim sigurno najviše profitirati gašenjem Google-ovog RSS čitača. Prije deset dana Feedly je između ostalog pokrenuo vlastiti server za sinkronizaciju, alat za migraciju sa samo jednim klikom, otvoreni API za aplikacije treće strane iskoristiti i još mnogo toga.

Osim Web klijenta Feedly također ima i svoje iOS i Android aplikacije. Treba reći da još uvijek nedostaje značajka pretraživanja.

Feedly je dostupan na: Web-u, službenim iOS i Android aplikacijama, IFTTT, Sprout Social, NextGen Reader, gNewsReader za BlackBerry 10 i za Symbian / MeeGo, Press, gReader, Newsify, Pure News Widget, Menere i Reeder za iPhone. Također, najavljeno je da će Mac i iPad Reeder klijenti biti dodani nešto kasnije.

feedly-cover

Digg Reader

Nedavno je objavljen Digg Reader koji se je još uvijek nalazi u fazi razvoja, ali tim koji stoji iza njega navodi da su sve osnovne RSS funkcionalnosi potpuno spremne.  Digg Reader ima čisto i poznato sučelje s podrškom za iste Google Reader prečace na tipkovnici, kao i mogućnosti da se članak sačuva u “read later” usluzi ili dijeli na društvenim mrežama. Tu je i popularni filter koji će vam prikazati koji su članci u feed-ovima Trending kao i popis obećanih nadolazećih mogućnosti.

Neke od stvari koje još uvijek nedostaju su funkcija pretraživanja i API za aplikacije trećih strana.

Digg Reader je dostupan putem Web-a i službene iOS aplikacije zaiPhone i iPad. Službena Android aplikacija će biti objavljena za nekoliko tjedana.

digg_reader

Najbolje plaćene alternative

Mnogi smatraju da su plaćena rješenja bolja od besplatnih iz razloga što se mnogo više možete pouzdati u uslugu koju koristite svakodnevno jer plaćanjem obezbjeđujete da se kreatori usluge više brinu o vašem zadovoljstvu i kvaliteti usluge.  Neke od najboljih plaćenih Google Reader alternativa su:

Feedbin

Feedbin odlikuje čisto i jednostavno sučelje sa većinom osnovnih kontrola preuzetih iz Google Readera. Feedbin omogućuje da grupirate vaše feed izvore u skupine sa „tag drawers“, a tu je i par opcija za prikaz. Također, na raspolaganju vam je ugrađena značajka za dijeljenje, možete koristiti tipkovničke kratice za kretanje između članaka, možete ih označiti zvjezdicom, kao pročitane ili nepročitane, i još mnogo toga.

Web sučelje je prilično jednostavno, a iako ne postoje službene mobilne aplikacije, postoji nekoliko aplikacija trećih strana koje koriste Feedbin API sa kojim možete sve sinkronizirati.

Usluga košta 2 dolara mjesečno i dostupno je na: Web.u, Reeder za iPhone, Mr. Reader za iPad, ReadKit, Press, Slow Feeds, Favs, Tafiti, Readlines za Feedbin, Bulletin za Feedbin, Feedbin Reader beta i Deer Reader.

feedbin

NewsBlur

NewsBlur je usluga koja je prisutna već duže vrijeme ali je kao i svi drugi, napravila nekoliko velikih ažuriranja u protekla dva mjeseca tj. od kada je Google najavio gašenje Reaadera. Iako je nedavno redizajniran mora se priznati da ne izgleda tako lijepo kao njegovi konkurenti. U stvari, sučelje je pretrpano velikim brojem značajki što neki mogu smatrati fer kompromisom.

Među jedinstvenim značajkama je algoritam za otkrivanje koji korisnici mogu koristiti kako bi pronašli članke koje vole ali i pokopati one koje smatraju manje zanimljivim. Tu je i značajka za dijeljenje pod nazivom Blurblogs koja vam omogućuje da se pretplatite na druge feed-ove poput funkcionalnosti dijeljenja Google Readera.

NewsBlur košta 24 dolara godišnje i pored Web klijenta nudi i aplikacije za iPad, iPhone i Android. Usluga je također dostupna i putem ReadKit.

Treba reći da NewsBlur nudi i besplatnu verziju koja vas ograničava na 64 feed-a, što je, mora se priznati, dovoljno za većinu korisnika.

newsblur_

Alternative koje nisu toliko slične Google Readeru

Predhodne RSS usluge su više ili manje izravna zamjena ili alternativa za Google Reader, naravno svaka od njih nudi i nekoliko sebi svojstvenih značajkih. Ako želite probati nešto drugačije spomenućemo neke usluge koje ćete možda  željeti uzeti u obzir.

Tiny Tiny RSS i Fever su samo-hostovani RSS. Oba su čitača i agregatora koje pokrećete sa vlastitog servera i koji podržavaju mobilne aplikacije. Tiny Tiny RSS je besplatan, open-source projekt, dok je za Fever potrebno izdvojiti 30 dolara.

Ako želite feed-ove pregledati kao magazin, s naglaskom na otkrivanje sadržaja otkriće (otkrivanje Trending sadržaj sa web stranica i društvenih mreža) onda vam možemo preporučati Flipboard, Pulse ili Zite. Svi oni nude mješavinu sadržaj iz RSS feed-ova i društvenim mrežama na koje ste povezani za što osobnije iskustvo.

Još neke od popularnih RSS servisa naveli smo u članku “9 Google Reader alternativa”.